Naslovnica Zanimljivosti RUDARI S “DUBIOZOM” PJEVALI: “Fadile j**i se, i ti i Vlada Federacije…”

RUDARI S “DUBIOZOM” PJEVALI: “Fadile j**i se, i ti i Vlada Federacije…”

Podršku rudarima na protestima ispred Vlade FBiH pružaju i članovi benda Dubioza kolektiv. Kako su jučer i obećali, oni su danas s instrumentima došli na prosvjede.

 

 

Frontmen benda Brano Jakubović dogovorio se s s rudarima da će između svake pjesme otpjevati nekoliko stihova upućenih premijer Fadilu Novaliću i ostatku federalne Vlade.

“Fadile j**i se, i ti i Vlada Federacije, rudari rade dok tvoja vlada krade”, pjevali su.

To je izazvalo oduševljenje promrzlih rudara koji od jučer u 11 sati protestuju u Sarajevu. Dubioza je pored svojih pjesama s rudarima zapjevala i poznate sevdalinke. S njima su i članovi benda Letu štuke.

Obustavlja se štrajk, ali i proizvodnja u rudnicima

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika Federacije BiH, kazao je da rudari prekidaju štrajk.

 Do 15 sati smo čekali odgovor Vlade. Nismo ga dobili, to smo shvatili kao neprihvaćanje naših zahtjeva. Mi se vraćamo. Obustavljamo proizvodnju. Jednu noć smo izdržali, više nećemo riskirati naše zdravlje.

Podsjetimo, rudnici su najveći dužnici u Federaciji BiH s više od pola milijarde maraka duga i prijete urušenju Elektroprivrede BiH jer za Termoelektrane su potrebne ogromne količine ugljena. Naravno, za gubitak nisu krivi radnici nego brojni uhljebi u javnim poduzećima koja upravljaju rudnicima u BiH.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL