Naslovnica Crkva Prvi čovjek franjevaca: Fratri, divim se vašoj životnoj borbi kroz različite režime...

Prvi čovjek franjevaca: Fratri, divim se vašoj životnoj borbi kroz različite režime u Hercegovini

Prvi čovjek franjevaca na svijetu, generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli boravio je proteklih dana u Hrvatskoj i BiH, a osobito upečatljiv bio je njegov pohod Međugorju.

 

Jer upravo se u toj i okolnim župama događao i još se događa najveći progon franjevaca proteklih desetljeća, zato je i dolazak jednog ovakvog čovjeka izuzetno bitan. A da je Fusarelli svjestan što se franjevcima radi u Hercegovini potvrđuju i njegove riječi sa svete mise u Međugorju.

”Hvala mojoj subraći, Manjoj braći ove Hercegovačke franjevačke provincije za ono što žive i što čine u ovoj zemlji već godinama, stoljećima… I znamo kolika je bila cijena njihove nazočnosti i njihove službe ovdje, a ove noći na poseban način želim zahvaliti braći koja djeluju u ovoj župi i koji su na raspolaganju za prihvat, slušanje i ispovijedanje hodočasnika, i to čine s mnogim drugim svećenicima, redovnicima, redovnicama, laicima i volonterima. Neka vam Bog, koji poznaje svačije srce, uzvrati.

Svakako, u ime cijeloga našega Reda, rasutoga po cijelome svijetu, izražavam radost, zadovoljstvo, a također i opravdani ponos što ovdje imamo braću koja su u službi mnogih”, zaključio je fra Massimo Fusarelli.

Franjevce je nahvalio i u Širokom Brijegu. Nakon prigodne molitve u crkvi i u ratnom skloništu, svega viđenoga i doživljenoga General je izrazio divljenje braći na životnoj borbi kroz različite režime i na snalažljivosti te sve usporedio s borbom franjevaca u Svetoj zemlji.

 

 

Hercegovački portal