Naslovnica Društvo Uzurpator Komšić će pred Vijećem Europe govoriti o smanjivanju ovlasti Doma naroda

Uzurpator Komšić će pred Vijećem Europe govoriti o smanjivanju ovlasti Doma naroda

Drugi bošnjački član i uzurpator Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u utorak će se obratiti Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe povodom 20 godina od prijema Bosne i Hercegovine u ovu organizaciju.

 

Uoči obraćanja uzurpator je naglasio “ključne teme” na čije će provođenje pozvati.

Komšić će u govoru povodom dvadesete godišnjice od prijema Bosne i Hercegovine u Vijeće Europe pozvati na provođenje svih presuda Europskog suda za ljudska prava, kako bi se ostvarila jednakopravnost svih građana i otklonila postojeća diskriminacija u ustavnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, BiH još nikada nije implementirala presude suda u Straßburgu, poput one u slučaju “Sejdić-Finci”, te je u mnogim sferama prisutna diskriminacija.

Kaže kako će posebno biti govora o nejednakoj vrijednosti glasa u odlučivanju u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Također, uzurpator Komšić će pozvati na usklađivanje ovlasti domova naroda i Zastupničkog doma, budući da je to i preporuka Europske komisije za demokraciju kroz pravo, odnosno Venecijanske komisije.

Upravo su ovlasti doma naroda jedna od tema pregovora za Izborni zakon, koji bi trebali biti nastavljeni ovaj tjedan, prenosi Dnevnik.ba.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL