Naslovnica Društvo Treći entitet je u skladu s načelima Daytonskog sporazuma

Treći entitet je u skladu s načelima Daytonskog sporazuma

“Naravno da je ova država neracionalno organizirana s četiri razine vlasti, 14 Ustava, 14 vlada, 150 ministara i ovoj državi je neophodna nova administrativno-teritorijalna organizacija čak i da nema problema oko legitimnog političkog predstavljanja”.

ožo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH govorio je o odluci HNS-a i HDZ-a da izađu na izbore bez obzira na izmjene Izbornog zakona, ali je komentirao i teritorijalni preustroj BiH koji se nalazi među zaključcima ovog Vijeća rekavši da je i treći entitet zapravo u skladu s načelima Daytonskog sporazuma.

Komentirajući odluku HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da idu zajedno na izbore bez obzira na to hoće li doći do izmjena Izbornog zakona, Ljubić je naglasio da je trenutni Izborni zakon neustavan i da prema tome nema uvjeta za zakonite, poštene i slobodne izbore.

S druge strane, pošto mi brinemo o interesima hrvatskog naroda koji nas je birao, dužni smo u bilo kojim okolnostima, pravednim ili ne, da se na ove izbore ide. Stranke će se pripremiti, a predstavnici stranaka su dogovarale načine izlaska na izbore koji se neće razlikovati od prošlih modaliteta. Tamo gdje je hrvatska pozicija ranjiva ići će se zajednički, a ondje gdje su Hrvati većinski, strankama je dozvoljeno da koaliraju ili da samostalno izađu.

Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, svi su se opredijelili da se podrži jedan kandidat. Održavanje izbora po neustavnom Izbornom zakonu jer Hrvati ne mogu birati svoje legitimne predstavnike može samo dodatno produbiti krizu u BiH, a što dalje može iz toga proisteći ja vam to ne mogu reći, kazao je Ljubić za N1.

Dragan Čović je prethodnih dana govorio da će se nastaviti pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH te da je to obećano iz Europske unije čiji će predstavnici, kako kaže, doći u BiH kako bi sudjelovali u pripremi tih sastanaka.

Na pitanje o kakvim sastancima je riječ te tko bi trebao iz EU doći u BiH, Ljubić odgovara:

Postoji jasna poruka da je službenik na najvišoj razini u Europskoj uniji spreman doći u posjetu BiH i pretpostavljam da je u tijeku jedna tiha diplomacija unutar same EU zajedno sa saveznicima preko Atlantika i sa stranama u BiH da se vide pod kojim uvjetima bi ta posjeta bila organizirana.

Odgovor na ovo pitanje će biti jasna poruka iz BiH jesmo li mi istinski opredijeljeni za Europsku uniju ako prihvaćamo njene dobre usluge i standarde koje nam nudi. Znam tko bi od službenika mogao doći, ali vam neću reći. A i hoće li doći ovisi od odgovora iz BiH kojeg trebaju dati partneri koji su zaduženi da se dogovore oko Izbornog zakona, koji su pregovarali u Neumu i Sarajevu.

S obzirom na to da se u zaključcima HNS-a navodi i teritorijalni preustroj BiH, N1 je zanimalo što to točno podrazumijeva.

Naravno da je ova država neracionalno organizirana s četiri razine vlasti, 14 Ustava, 14 vlada, 150 ministara i ovoj državi je neophodna nova administrativno-teritorijalna organizacija čak i da nema problema oko legitimnog političkog predstavljanja. Važno je istaknuti da bilo koji preustroj BiH mora biti vođen načelom konstitutivnosti tri naroda što je Ustavni sud na osnovu apelacije Alije Izetbegovića jasno odlučio. Na osnovu te presude sasvim je legitimno da BiH ima dva, tri ili pet entiteta kao što je legitimno da ne bude niti jedan ako se sva tri konstitutivna naroda slože.

Dakle, treći entitet je sasvim u duhu Daytonskog sporazuma i ne krši njegova načela. Nadam se da se o tome neće morati ni razgovarati, ali ako se nastavi političko nasilje nad Hrvatima, ako se oni izbace iz vlasti i u konačnici ako nema spremnosti da se dogovara da se stvari vrati na legalne ustavne okvire, onda konstitutivni narodi imaju pravo razmišljati o rješenjima koji će osigurati opstojnost naroda na ovom prostoru, rekao je Ljubić.

Hercegovački portal