Naslovnica Društvo Priopćenje Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne – Izbori u BiH 2022. godine

Priopćenje Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne – Izbori u BiH 2022. godine

Upravni odbor Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne na sjednici 28. rujna 2022. godine osvrnuo se na predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini te javnosti iznosi svoj stav o tom pitanju.

Nažalost, do potrebnih i očekivanih izmjena Izbornog zakona BiH nije došlo ni dogovorom političkih stranaka ni odlukom Ureda visokog predstavnika u BiH. Ove promjene su nužne kako bi se otklonila mogućnost preglasavanja, manipulacije i dominacije jednih nad drugima, a sve u cilju mirne i prosperitetne budućnosti naroda i manjinskih skupina koje čine Bosnu i Hercegovinu.

Stoga se nadamo i pozivamo visokog predstavnika da što prije najavi izmjene Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, koje će omogućiti pravo svakom narodu da bira svoje predstavnike na svim razinama. vlade.

Samo Ustavom zajamčena stvarna zastupljenost konstitutivnih naroda i manjinskih skupina u zakonodavnim tijelima na svim razinama može osigurati pravednu i održivu državu te mir i društveni sklad svih njezinih stanovnika uz poštivanje ljudskih prava i dostojanstva pojedinca i naroda.

 

Iako na ove izbore izlazimo po protuustavnom, a samim time i nepoštenom izbornom zakonu koji omogućuje razne manipulacije kojima se ignorira izborna volja hrvatskog naroda, važno je da izborna volja bude iskazana što većim odazivom.

Stoga pozivamo sve s pravom glasa da 2. listopada 2022. godine izađu na izbore i glasuju za kandidata Hrvatskog narodnog sabora BiH na listi za člana Predsjedništva BiH, a na svim ostalim razinama za kandidate koalicija odn. stranke koje se zalažu za legitimno predstavljanje, za konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda, t.j. za one za koje vjeruju da će najbolje odgovoriti izazovima koji su pred njima.

Upravni odbor DHK
Ivan Baković, predsjednik

Hercegovački portal