Naslovnica Zanimljivosti Na današnji dan, rođen je hrvatski general Ante Gotovina

Na današnji dan, rođen je hrvatski general Ante Gotovina

Na današnji dan, 12. listopada 1955. godine, rođen je Ante Gotovina, umirovljeni general Hrvatske vojske.

 

General Gotovina rođen je na otoku Pašmanu. Sa 17 godina postaje pripadnik Legije stranaca te je nakon odsluženih pet godina dobio francusko državljanstvo. No 1991. godine vraća se u Hrvatsku gdje kreće u obranu domovine za vrijeme srpske agresije.

Jedan je od najistaknutijih zapovjednika tijekom Domovinskog rata, a velikim dijelom zaslužan je i za uspješno izvršenje vojnoredarstvene operacije “Oluja”.

Protiv njega je 2001. godine podignuta optužnica na Haaškom sudu, četiri je godine proveo skrivajući se. Haški sud je nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. Gotovinu proglasio krivim za ratne zločine, no 16. studenog 2012. godine su on i preostala dvojica generala -Ivan Čermak i Mladen Markač- proglašeni su nevinima.

Podsjetimo, tog 16. studenog na zagrebačkome glavnome trgu skupilo se mnoštvo ljudi kako bi dočekalo svoje heroje. Bio je to dan velike euforije, slavilo se na ulicama i trgovima diljem Hrvatske.

“Sretni smo što smo s vama večaras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na ‘i’ Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda”, poručio je okupljenom mnoštvu na Trgu bana Josipa Jelačića general Gotovina, dok je Markač dodao:

“Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata, da su Hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile Hrvatsku. Oslobodili smo je bez ikakve mrlje”.

Zagreb 16.11.2012. Povratak Heroja !!!

Hercegovački portal generalu Gotovini želi sve najbolje povodom 67. rođendana!

Hercegovački portal