Naslovnica Crkva IN MEMORIAM 22 godine od smrti fra Slavka Barbarića

IN MEMORIAM 22 godine od smrti fra Slavka Barbarića

Danas, 24. studenog je 22. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Tom prigodom sveta misa za fra Slavka slavit će se  u 18 sati u međugorskoj crkvi sv. Jakova.

 

”Budući da je umro na Križevcu nakon križnog puta, moli se križni put na Križevac, a stat ćemo i kod mjesta gdje je on preminuo i pomoliti se za njega, a večernju svetu misu predslavit će bivši međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Budući da je dosta surađivao s fra Slavkom, a i kasnije istraživao njegov život i njegov rad, njega smo pozvali da predslavi večernju svetu misu koja će se služiti za fra Slavka”, kazao je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, napominjući kako će i u petak u 14 sati biti redoviti križni put na Križevcu.

Fra Slavko je rođen 11. ožujka 1946. u Dragićini, a školovao se u Čerinu, Visokom i Sarajevu. Magistrirao je u Grazu u Austriji, a doktorirao u Freiburgu u Njemačkoj. Za svećenika je zaređen 19. prosinca 1971., nakon čega je djelovao u više hercegovačkih župa. Tijekom rada u međugorskoj župi napisao je petnaest knjiga, među kojima i tri knjige razgovora sa sugovornicima iz cijeloga svijeta.

”Bio je slamka spasa tolikima koji su tonuli. Hvatali su za skute njegova habita, hvatali grozničavo za njegovu ruku, padali mu u grču plača u zagrljaj.

A on je samo redao stvari u svojoj duši i molio Gospin zagovor, neizmjerno pobožan s krunicom ruci. Mlade svijeta je poput rijeke svrnuo pod svoj Sion, ovdje na mladifest. Ovisnike je vodio kolonama Milosrdnome Ocu, davao im utočište, utjehu, pomagao na teškom putu povratka u život. Onim najslabijim, tek rođenim, podario je selo Majčine ljubavi. Dao utočište obiteljske topline i sigurnosti.

Naš fra Slavko, čovjek molitve. Osjećao se najbolje na koljenima, pred Presvetim. Nakon molitve bi potpuno otvarao svoje oči, dušu, srce. I shvatio potrebu tog čovjeka, te žene, toga muža, vidio bi jasno ranjeno dijete, njegovu potrebu. Nazreo bi izdaleka očaj i bijedu koji su posve orobili ljudske poglede, a zapravo su to samo bivali prozori njihovih sapetih duša grijehom. To je trebalo osloboditi. I to je činio fra Slavko! Neumorno, protežući se od svoje prve krajnje, do one druge krajnje mjere, uvijek toplinom i blagošću, životom koji više nije razlikovao vrijeme, jer su mu se na pozdrav susretali sutoni i zore.

I tako, iz dana u dan, dok se nije pretočio prije 21 godinu u vječnost”, između ostalog riječi su iz homilije fra Miljenka Šteke, tadašnjeg provincijala Hercegovačke franjevačke provincije izrečene prošle godine u Međugorju na 21. obljetnicu fra Slavkove smrti.

I ove godine, kao i prethodne dvije, na obljetnicu fra Slavkove smrti hodit će se od njegove rodne kuće u Dragićini do njegovog počivališta na groblju Kovačica u Međugorju.

MOLITVENI HOD OD RODNE KUĆE FRA SLAVKA BARBARIĆA U DRAGIĆINI DO MEĐUGORJA.

Danas na 22. obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića održan je treći po redu molitveni hod od njegove rodne kuće u Dragićini do njegovog počivališta na groblju Kovačica. Molitveni hod započeo je okupljanjem vjernika ispred fra Slavkove rodne kuće, odakle se u 9 sati blagoslovom, kojega je podijelio bivši međugorski župnik fra Marinko Šakota, te molitvom krunice krenulo prema Međugorju gdje su vjernici stigli oko 11:20 sati. Po dolasku u Međugorje sudionici ovog molitvenog hoda zajedno su se pomolili ispred Gospina kipa, zatim i u crkvi sv. Jakova, te se potom u molitvi krunice Božjega milosrđa zaputili prema fra Slavkovom grobu gdje su još izmolili sedam Očenaša na Gospine nakane. Ovaj molitveni hod od fra Slavkove rodne kuće u Dragićini do Međugorja prvi put je održan 2020. godine na 20. obljetnicu njegove smrti u organizaciji molitvene grupe „Gospa, Majka moja” i obitelji pokojnoga fra Slavka, tako da već raste u jednu tradiciju. Po dolasku u Međugorje neki od sudionika s nama su podijelili svoje dojmove.

„Evo došli smo do međugorske crkve, krenuli smo jutros u 9 sati na ovaj naš zavjetni hod fra Slavku Barbariću. Bogu hvala da nas je nebo poslužilo ovim lijepim vremenom i lijep je odaziv bio, 50-ak ljudi je među nama. Sada idemo do crkve, a nakon toga put fra Slavkovog groba. Fra Slavko je bio član naše obitelji, bio je moj stric – tatin brat, usko sam surađivala s njim u Majčinu selu. Imali smo jako puno zajedničkih trenutaka i u biti sam moj životni poziv je fra Slavko odredio, uputio me te sam uistinu zahvalna njemu, zahvalna za njegov život, za njegova djela u mome životu i svaki dan se njemu preporučujem, a posebno kako sam majka i preporučujem svoju djecu i mislim kako je to naš zagovornik”, kazala je Lucija Bajkuša, a svoje dojmove i sjećanja na fra Slavkov život s nama je podijelio i Mario Mijatović iz Krehin Graca.

„Evo i treću godinu zaredom obilježili smo sjećanje, i poštovanje dali čovjeku koji je obilježio Međugorje svojim služenjem i svojim radom u župi. S ponosom mogu izgovoriti njegovo ime: Fra Slavko Barbarić. Bio je primjer, uzor, kako nama starijima, a nadamo se da će doprijeti i do mlađih koji ga nisu upoznali, da će doprijeti preko nas i preko drugih koji budu svjedočili o djelima koja je on napravio ovdje u Međugorju nadahnut Majčinim porukama i služenju Kristu. Samo jedna riječ velika ponosa što sam imao milost biti u blizini toga čovjeka koji me je zadužio da s ljubavlju mogu izgovoriti njegovo ime”, kazao je Mario Mijatović.

„Hvala Bogu za ovaj današnji dan, iskupili smo se u molitvi, ljubavi i pjesmi. Evo nas pred crkvom, sada ćemo i na fra Slavkov grob i neka on prati sve one koji su bili s nama. Božji blagoslov svima”, kazala je kratko Sofija Soldo, fra Slavkova sestra. Danas u 14 sati molio se još i križni put na Križevcu, a sveta misa za fra Slavka slavit će se večeras u 18 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

Hercegovački portal