Naslovnica Društvo SDA ide u opoziciju! Nermin Nikšić i Dragan Čović potpisali sporazum

SDA ide u opoziciju! Nermin Nikšić i Dragan Čović potpisali sporazum

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH potpisan je Sporazuma između Osmorke i HDZ-a BiH.

 

Dokument pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine” potpisali su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a u ime koalicije stranaka predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Radne grupe Osmorke i HDZ-a su proteklih tjeddana radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državnu razinu sa SNSD-om.

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Dragan Čović je nakon potpisivanja Dokumenta u zgradi Parlamentarne skupštine izjavio novinarima kako je danas napravljen jedan posebno bitan iskorak za sve u BiH.

– Potpisali smo sporazum o našoj suradnji za naredne četiri godine na svim razinama vlasti, uvjeren da sporazum otvara jednu potpuno novu dimenziju političkog ponašanja, odnosa u politici, političke kulture kako bi mi, prije svega, otvorili europsku perspektivu BiH. S druge strane, stabilizirali sve tokove u BiH, osigurali pravno djelovanje svih institucija BiH – naveo je Čović.

Jednako tako, dodao je, kroz ova tri paketa pitanja koja smo danas potpisali posebno mjesto ima socijalna i ekonomska politika.

– Zahvaljujem se partnerima s kojima razgovaramo duže vrijeme, što smo uspjeli u ovih 10-15 dana, relativno kratko vrijeme za ovoliki broj stranaka i različita promišljanja u viđenjima odnosa u BiH zadnjih godina, doći vrlo brzo do teksta sporazuma koji će biti jedna izvrsna osnova za one koji budu predstavljali nositelje izvršne i zakonodavne vlasti uime ove naše zajedničke koalicije – rekao je Čović.

Istakao je da, nakon dugo vremena, potpisom ovog sporazuma može kazati kako imaju koaliciju “jer zadnje četiri godine to apsolutno nismo imali”.

Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovali su predstavnici HDZ-a BiH te stranaka Osmorke: Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke, Naroda i Pravde, Bosanskohercegovačke inicijative – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokreta demokratske akcije, Stranke za BiH te Narodnog europskog saveza.

Hercegovački portal