Naslovnica Promo U Hercegovini ne ide po planu: Kazne zbog kašnjenja radova na mostu...

U Hercegovini ne ide po planu: Kazne zbog kašnjenja radova na mostu Počitelj

Javno poduzeće Autoceste FBiH će prvi put obračunati penale odnosno ugovorne kazne zbog nepoštivanja rokova prilikom izvođenja radova na izgradnji autoceste na Koridoru 5C.

 

U konkretnom slučaju radi se o ugovoru na izgradnji mosta Počitelj, tj. dionice Počitelj – Zvirovići koji je potpisan 20. lipnja 2019. godine.

Izvođač radova je konzorcij: Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation limited i Powerchina Roadbridge Group (Kina).

Datum početka ugovora bio je 26. rujna 2019. godine, a ugovoreno vrijeme za izvođenje je 900 dana odnosno datum završetka radova je bio predviđen za 14. ožujka 2022. godine.

Kako je potvrđeno, prvobitni rok završetka radova je opravdano probijen te je novi rok produžen za 175 dana, odnosno do 5. rujna 2022. godine.

Ipak, radovi ni tada nisu završeni pa je izvođač radova tražio dodatno produženje roka do kolovoza ove godine.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Autoceste FBiH su utvrdile da je zahtjev za dodatno produženje roka za izvođenje radova neopravdan s obzirom da je već bilo određeno produženje roka za 175 dana, a svi radovi na mostu Počitelj su mogli biti završeni u već produženom roku za izvođenje.

Kako je ranije određeni novi rok za izvođenje radova istekao 5. rujna 2022. godine, Autoceste FBiH su pokrenule proceduru naplate ugovorne kazne (penala) zbog kašnjenja završetka mosta Počitelj.

Od Autocesta FBiH traženi su detalji, te je odgovoreno da s obzirom na to da je došlo do novog kašnjenja bez opravdanog razloga, u skladu sa ugovorom obračunat će su penali u iznosu od maksimalno 10% od prihvaćenog ugovornog iznosa, te će biti izvršeno umanjenje maksimalno od skoro tri milijuna i 300 tisuća eura.

– Uprava Autocesta FBiH od početka mandata insistira na profesionalnom odnosu u toku izvođenja radova odlučno da se ugovorne obaveze moraju poštovati, te će u buduće za sva neopravdana kašnjenja izvođenja radova pokrenti proceduru naplate kazni (penala) zbog kašnjenja završetka radova prilikom izgradnje autoceste na Koridoru 5C – rekli su iz ovog poduzeća.

Dalje naglašavaju da Autoceste FBiH kao investitor izgradnje je odlučio da izvođači radova moraju poštovati ugovorene rokove, te da će se izvođačima radova obračunavati penali odnosno ugovorne kazne zbog neopravdanih kašnjenja prilikom izvođenja radova.

Hercegovački portal