Naslovnica Promo BiH od EU dobila 70 milijuna eura pomoći za energetsku stabilnost

BiH od EU dobila 70 milijuna eura pomoći za energetsku stabilnost

Europska komisija odobrila je 70 milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, priopćila je u utorak Delegacija EU u Sarajevu.

 

Kako je pojašnjeno, iz sjedišta Europske komisije Bosni i Hercegovini  dostavljen je potpisani sporazum o financiranju paketa energetske potpore u vrijednosti od 70 milijuna eura kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim kućanstvima u toj zemlji u suočavanju s rastućim cijenama i osigurati potpora energetskoj tranziciji.

Isplata prvog dijela pomoći od 63 milijuna eura ipak će biti uvjetovana pozitivnom ocjenom Europske komisije o provedbi mjera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, što ih je Vijeće ministara BiH usvojilo u prosincu prošle godine.

“Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do značajnog povećanja cijena kućanstvima, uključujući račune za energente. Europska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a paket energetske potpore osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima”, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Pojasnio je kako će najugroženije obitelji dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH, dok će ostatak biti usmjeren ka poboljšanju energetske učinkovitosti u kućanstvima i privatnom sektoru.

Paket energetske potpore zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom svog posjeta regiji u listopadu 2022. Tim je paketom za ove namjene osigurano ukupno milijardu eura.

Hercegovački portal