Naslovnica Crkva Na mjesto Josipa Bozanića dolazi Dražen Kutleša!

Na mjesto Josipa Bozanića dolazi Dražen Kutleša!

Novi zagrebački nadbiskup postat će mons. Dražen Kutleša, dosadašnji splitsko-makarski nadbiskup, koji će naslijediti kardinala Josipa Bozanića. Ta vijest službena će postati danas u podne, ali je već procurila iz crkvenih krugova.

 

Mons. Kutleša bio je svega 10 mjeseci nadbiskup u Splitu, a o njegovu dolasku na Kaptol govori se posljednjih nekoliko godina.

On je jedan od najutjecajnijih hrvatskih biskupa u Vatikanu, a papa Franjo imenovao ga je članom Dikasterija za biskupe. Hrvatski biskupi na jesenskom zasjedanju izabrali su ga za predsjednika HBK.

Zanimalo nas je kakav je Kutleša

“Socijalno osjetljiv, spreman na dijalog, a nisu mu naodmet niti vatikanske veze i poznanstva, na koje se može osloniti. Ukratko, točno onakav biskup, kakve preferira sadašnji Sveti Otac.

Postoji jedan dio njegove karijere, koji su mediji previdjeli, a Crkva ne spominje. Biskup Dražen Kutleša je, naime, žestoki protivnik hercegovačkih franjevaca, ali i fenomena – Međugorja”,  papa Franjo imenovao ga je u novi sastav Dikasterija za biskupe, tijela Rimske kurije koje pomaže Svetom Ocu pri imenovanjima biskupa, pojasnio je za Hercegovački portal svećenik blizak Vatikanskim odlukama koje potvrđuje papa Franjo .

Jutarnji list - Specijalac u službi pape: Trebao je naslijediti Bozanića, ali su ga pokopali kao kandidata

Hercegovački portal