Naslovnica Zanimljivosti Gipsy ne samo da ne odlazi iz naše zemlje, nego je našla...

Gipsy ne samo da ne odlazi iz naše zemlje, nego je našla i svoje omiljene – ljude!

FOTO:  Martin Burić

Gipsy Neretljanka ne samo da ne odlazi iz naše zemlje, nego je našla i svoje omiljene – ljude! Već ima rituale, a zna se i na kojim balkonima voli provoditi najviše vremena.

 

Znamo da je ćelavi ibis Gipsy već neko vrijeme u dolini Neretve, gdje bez problema nalazi hranu. No, ono što nismo znali jest da je rijetka ptica u tom dijelu naše zemlje pronašla prijatelje. I to – ljudske! Pločanski fotograf Martin Burić snimio je Gipsy u Kominu, a opisao nam je i kako izgleda njena interakcija s ljudima.

– Gipsy doleti pred sumrak na Borkin prozor, gdje provede uru čisteći se i družeći s Borkom, a zatim se premjesti na balkon Branimira i Maje Vlahović, gdje prespava do ujutro. Obavezno kucka kljunom po prozoru i ne boji se prisustva ljudi. Jutarnji ritual je čišćenje, skok na ogradu, još malo čišćenja, a onda odleti na hranjenje preko rijeke. Već duže vremena boravi u Kominu – pojasnio nam je.

Očigledno je kako joj se u tom mjestu, koje je u sastavu grada Ploča, veoma sviđa. Na kraju krajeva, toliko je dugo na tom području da su joj članovi ornitološkog društva Brkata sjenica dali i nadimak – postala je tako Gipsy Neretljanka. Svi oni koji su posjetili taj kraj i vidjeli njegove ljepote mogu lako razumjeti zašto je ptica odlučila tamo provesti zimu. I duže od toga, nadaju se neki.

– Ptica je obilježena i ima gps lokator, tako da udruge za zaštitu životinja mogu u svakom trenutku saznati lokaciju ptice pomoću signala – dodaje Martin.

image

image
image

image
image

image

image
image

FOTO:  Martin Burić

Piše: Zrinka Korljan

Hercegovački portal