Naslovnica Politika Dragan Čović najavio tko će biti novi sudac Ustavnog suda BiH

Dragan Čović najavio tko će biti novi sudac Ustavnog suda BiH

Dragan Čović najavio da će Vukoja biti novi sudac Ustavnog suda BiH, favoritkinja radikalnih sarajevskih krugova “otpala”.

 

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović osvrnuo se na pitanje izbora suca Ustavnog suda BiH kazavši kako vjeruje da će Zastupnički dom Parlamenta FBiH vrlo brzo imenovati hrvatskog predstavnika Marina Vukoju.

Na pitanje novinara da prokomentira protivljenje dijela sarajevske odnosno bošnjačke javnosti izboru Marina Vukoje za ustavnog suca naspram Sanele Gorušanović Butigan, Čović objašnjava kako je i prethodni sudac bio predstavnik Hrvata te da je potrebno održati ravnomjeran omjer Srba, Hrvata i Bošnjaka u Ustavnom sudu.

“Tko je do sad bio u Ustavnom sudu? Koga mijenja ovaj član sada? Mato Tadić je bio. Tko je on? Hrvat. Imali ste ranije dva Hrvata, dva Bošnjaka, dva Srbina i tri suca međunarodne zajednice u Ustavnom sudu i to treba ostati tako”, kaže Čović.

Osim toga, istaknuo je kako vjeruje da će vrlo brzo Vukoja biti izabran u Zastupničkom domu FBiH, koje treba potvrditi imenovanje ustavnog suca.

“Ja sam siguran da će zastupnici u Parlamentu FBiH vrlo brzo imenovati gospodina Vukoju, profesionalca, državnog službenika koji je svoj rad izložio javnosti u zadnjih nekoliko saziva i kojeg je birao između ostalog i SDA da bi bio tajnik u parlamentu. Tako da rasprava i pokušaji spinanja od onih koji su evidentno gubitnici vlasti ne želim komentirati. Očekujem da vrlo brzo Ustavni sud bude popunjen”, rekao je.

Objašnjava da će ubrzo isteći mandati i drugim sucima Ustavnog suda te da će biti zamijenjeni za one koji dolaze iz istog naroda.

“U sljedećim godinama ćemo vrlo brzo zamijeniti i jednog bošnjačkog pa drugog bošnjačkog člana suda pa još jednog Hrvata, iako se tako ustavno ne zovu, oni dolaze iz FBiH”, rekao je.

Izbor Marina Vukoje je danas najavio i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kada je kazao da će glasovati za prvorangiranog kandidata, a što je upravo Vukoja.

Podsjećamo, favoritkinja dijela političkog Sarajeva za ovu poziciju je spomenuta Sanela Gorušanović Butigan koja je inače bliska rođakinja Farisa Vehabovića, suca Europskog suda za ljudska prava. Vehabović se ‘istaknuo’ i pristranim pisanjem za određene sarajevske ‘pištolj-portale’. Ti portali inače su vrlo bliski sa, od strane američke administracija, svježe sankcioniranim bivšim ravnateljem OSA-e BiH Osmanom Mehmedagićem Osmicom./R. I./HMS/

Hercegovački portal