Naslovnica Društvo Prijetnje i uvrede Jasmina Mulahuhusića zahtjevaju žurnu reakciju Tužiteljstva BiH

Prijetnje i uvrede Jasmina Mulahuhusića zahtjevaju žurnu reakciju Tužiteljstva BiH

Upravni odbor udruge BH novinari traži od Tužiteljstva Bosne i Hercegovine da konačno donese tužiteljske odluke u predmetima i istragama koje se vode protiv Jasmina Mulahusića zbog širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti, govora mržnje, prijetnji i negativne propagande prema novinarima i novinarkama putem društvenih mreža!

 

 

-Posljednje, monstruozne prijetnje i uvrede koje je dobila i na svom Twitter nalogu objavila novinarka Al Jazeere Balkans Dalija Hasanbegović-Konaković, zahtijevaju hitno procesuiranje ne samo Jasmina Mulahusića, već i svih drugih osoba koje, ponukane njegovim postovima, otvoreno šire mržnju, prijete i huškaju protiv ove novinarke. Također, uvrede na račun djece i drugih članova obitelji novinarke Hasanbegović-Konaković predstavljaju brutalno kršenje prava na privatni život i zaštitu integriteta obitelji, zaštićenih članom 8. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, navodi se u priopćenju “Bh novinara”.

Ukoliko je sam Mulahusić, zbog činjenice da je nastanjen u Luksemburgu, trenutno nedostupan organima gonjenja u BiH, u udruzi BH novinara vjeruju da policija i tužiteljstva mogu barem identificirati i ispitati ostale osobe koje sa svojih Facebook naloga već mjesecima upućuju prijetnje Daliji Hasanbegović-Konaković i njenoj obitelji, kao i brojnim drugim novinarima i novinarkama u BiH.

Udruga BH novinari naglašava da je od 2020. godine do danas, Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru BH novinara, prijavila nadležnim institucijama – policiji i tužiteljstvima u Županiji Sarajevo i na državnoj razini, – čak 15 slučajeva vezanih za prijetnje i širenje govora mržnje od strane Jasmina Mulahusića i njegovih pratitelja na Facebooku. Tužiteljstva su do sada odbacila pet prijava, uz obrazloženje da ne postoje elementi kaznenog djela.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je još u rujnu 2021. objavilo da su otvorili istragu protiv Mulahusića, ali i dalje se ne izjašnjavaju kada će i hoće li biti podignuta optužnica. Iz Tužiteljstva BiH su za medije potvrdili da rade na više predmeta koji se odnose na Jasmina Mulahusića, ali nisu željeli dati bilo kakve dodatne informacije i detalje.

Uz potpuno uvažavanje i razumijevanje da se u interesu istrage određeni detalji ne mogu otkrivati javnosti, Upravni odbor Udruge BH novinari smatra nedopustivim šutnju, sporost i neefikasnost postupanja Tužiteljstva BiH u navedenim predmetima. Od glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milanka Kajganića zahtijevaju da u okviru svojih nadležnosti analizira radnje koje su do sada poduzeli postupajući tužitelji, te da javnosti priopći u kojoj su fazi ove istrage i kada će biti donesene tužiteljske odluke.

-Nepostupanje institucija u ovakvim slučajevima samo dodatno ohrabruje napadače da nekažnjeno prijete i šire govor mržnje, zaključuje se u priopćenju BH novinara.

Hercegovački portal