Naslovnica Crkva Obilježavanje obljetnice smrti Sluge Božjeg Petra Barbarića

Obilježavanje obljetnice smrti Sluge Božjeg Petra Barbarića

Foto: Hercegovački portal

Misno slavlje kojim će se obilježiti 126. godina od smrti Časnog Sluge Božjeg Petra Barbarića bit će održano u njegovim rodnim Šiljevištima, župa Klobuk.

 

Četvrtak, 13. travnja, Memorijalni centar Šiljevišta.

Program:

18,30 – Zajednička molitva krunice

19,00 – Euharistijsko slavlje – predvodi Vinko kardinal Puljić

20,15 – zajednički domjenak

Mole mu se i muslimani

Veliki je to događaj vezan uz život tog mladića, čije se proglašenje blaženim očekuje. Tim više što je riječ o prvom blaženiku iz Hercegovine, koji je na poseban način povezao Hercegovinu s Bosnom.

Podsjetimo, unuk Petrova brata Stanko temeljito je obnovio Petrovu rodnu kuću, izgradio niz popratnih sadržaja, oplemenivši ovaj pitoreskan kraj i učinivši ga oazom spokoja i molitve, koje već godinama posjećuju mnogobrojni hodočasnici.

Nekoliko tjedana prije svoje smrti, brat fra Bonifacija Barbarića fratra u Čapljini, Stanko Barbarić inače uspješan poslovni čovjek koji je dio svoje karijere proveo i u Londonu, cjelokupno imanje darovao je travničkom sjemeništu, odnosno Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kako bi Petrovo rodno mjesto bilo zajednička uprava s onom u Travniku.

Travnički isusovci predvođeni rektorom sjemeništa i Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” don Željkom Marićem sa zahvalnošću su preuzeli ovaj izniman dar te ga namjeravaju pretvoriti u mjesto hodočašća i turističkih posjeta, ali i odmora, održavanja seminara i posebnih duhovnih programa.

Dodatnu pozornost hrvatske i bosanskohercegovačke javnosti Petar je privukao u proljeće 2015., kad je papa Franjo ovlastio Kongregaciju za proglašenje svetaca da objavi dekret o junačkim krepostima Petra Barbarića, novaka Družbe Isusove, koji je rođen u Klobuku u Hercegovini 19. svibnja 1874., a preminuo u Travniku u Bosni 15. travnja 1897. Od tada se Petra može zvati časni sluga Božji Petar Barbarić, što je zadnja stuba prije proglašenja blaženim.

Mladić je to kojem su se molili ne samo katolici već i muslimani. Niz ozdravljenja pripisuje se Petrovu zagovoru.

Hercegovački portal