Naslovnica Promo Slavuj iz Čapljine: ”Pjesme se danas prave samo da bi bile hitovi,...

Slavuj iz Čapljine: ”Pjesme se danas prave samo da bi bile hitovi, slabo u tome ima ljubavi”

HRT-ov show “The Voice” doista može promijeniti život. Najbolje to svojim primjerom dokazuje Vinko Ćemeraš, pobjednik treće sezone showa.

 

 

Kantautor iz Čapljine, kojeg smo upoznali upravo u tom televizijskom spektaklu, danas je, tri godine, poslije, dobitnik Porina za najbolji album rock-glazbe, iza njega i njegova benda Talvi Tuuli mnogo je održanih koncerata, upravo promovira novi singl “Vrijeme”, a za ‘The Voice‘ vežu ga samo lijepe uspomene.

‘Voice‘ je svjetski show! Od prve predaudicije ljudi iz organizacije pokazuju ti da si im bitan i da vrijediš. Sve ti olakšaju tako da se ti totalno koncentriraš samo na pjevanje. Tko god želi ostaviti svoj trag u glazbi, ‘Voice’ je idealan da s njim preskoči nekoliko jako teških stepenica i da ga pogura prema tom cilju. Osim toga, iskustvo i druženje koje se dobiva je neprocjenjivo, govori Vinko, koji je uz iskustvo i nagradu iz showa ponio i sliku svojeg mentora Davora Gopca. Gdje je danas drži?

Gopčeva slika

Slika je još u Zagrebu, kod Skansija, ali uskoro ide u Čapljinu, u kućni studio. Inače, taj trenutak, kada mi je Gobac poklonio sliku, pamtit ću zauvijek i uvijek me iznova nasmije. Sjećam se da sam mu u trenutku crtanja rekao da bolje izgledam na slici nego u stvarnosti, kroz smijeh govori Vinko, koji je nedavno objavio svoju novu pjesmu, “Vrijeme”.

Što ga je inspiriralo da je napiše?

Pjesma je nastala u trenutku kada mi se dogodilo, kako to volim reći, ‘otvaranje duše’. Imam i dalje taj osjećaj da se sve više zatvaramo u sebe i loše je što cijenimo toliko puno te trenutke kada si skinemo teret razgovorom koji tako teško počinjemo. Lakše razgovaramo mobitelom nego s bliskim ljudima i to nas godinama postupno razdvaja. Zbog toga je i nastala skladba ‘Vrijeme’, objašnjava glazbenik, koji je lani osvojio Porina za najbolji rock-album.

Je li pri stvaranju pjesme “Vrijeme” zbog toga imao pritisak, je li, nakon nagrade, pazio kako će zvučati sljedeća pjesma koju će napisati?

– Nakon Porina objavio sam skladbe ‘Krijesnice’ i ‘Vrijeme’ i stvarno nisam u tom smislu razmišljao. Umjesto toga, bio sam uzbuđen zato što sam kretao u kantautorski svijet, kaže Vinko, koji je za “Vrijeme” snimio i videospot u režiji Filipa Gržinića, u kojem uz njega i bend glume i Kaja Šišmanović te Petra Hajduk, koja je plesala uz mnoge poznate svjetske zvijezde poput Robbieja Williamsa, Cheryl Cole, Sama Smitha, Due Lipe, Lady Gage…

Bitan je razgovor

Petra je doista vrhunska! Ali, moram pohvaliti i Lanu Čleković, Jelenu Đukanović te Alena Sesartića. U tih par minuta spota svi su oni uspjeli dočarati kako nas ružne misli mogu opsjesti, zarobiti i učiniti da propadamo iznutra. To je borba, te sjene su stalno tu i pojavljivat će se, ali svjedoci smo i u spotu i u stvarnom životu da s nekoliko riječi ove tamne sjene padaju vrlo lako ili se pokažu na svjetlosti, što je olakšanje, ističe Vinko, koji za samog sebe tvrdi da nema previše glumačkog dara.

Teško se opuštam na snimanju, ali isto tako osjećam da iz spota u spot sve više uživam. Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem, kaže i smije se glazbenik koji je karijeru započeo sviranjem na ulici.

Zašto je to dobro?

Dobro je jer možeš biti samo svoj. Živimo u vremenu gdje se pjesme prave samo da bi bile hitovi, slabo u tome ima ljubavi. Privučemo pozornost privatnim životom, a ne stihovima ili glazbom. Na ulici je drugačije. Ako se jedna osoba pobuni protiv svoje žurbe, stane i pokloni ti tu minutu pozornosti, to je uspjeh, kaže Vinko, koji aktivno radi na svom drugom albumu.

Uskoro će i novi singl, nova priča s drugog albuma, te ljeto i nastupi. Kratki, ali jako veliki planovi. Uživam u ovom trenutku i uvjeren sam da će to što stvaram nekome biti dobro, govori glazbenik, prenosi Jutarnji.hr.

Hercegovački portal