Naslovnica Crkva Kardinal Josip Bozanić dobio novu funkciju u Vatikanu

Kardinal Josip Bozanić dobio novu funkciju u Vatikanu

Josip Bozanić upravo dobio novu funkciju u Vatikanu. Papa Franjo ga postavio u jedan od najvažnijih odjela Rimske kurije. Zagrebački nadbiskup u miru ipak ne miruje.

 

Papa Franjo imenovao je kardinala Josipa Bozanića za člana Odjela Dikasterija za evangelizaciju, koji se bavi temeljnim pitanjima evangelizacije u svijetu, objavio je Vatican News.

Dikasterij za evangelizaciju dio je Rimske kurije, najvišeg organa u rimokatoličkoj Crkvi koje se bavi i služi kao pomoć papi, i u službi je djela evangelizacije i nadležan za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu te za uspostavljanje, praćenje i potporu novih Crkava.

Čime se Dikasterij bavi?

Djelokrug Odjela Dikasterija za evangelizaciju, jednoga od najvažnijih u Kuriji, a koji vodi papa Franjo osobno, je širenje “Radosne vijesti” o Isusu Kristu diljem svijeta, a bavi se i raznim drugim aktivnostima koje se tiču širenja i jačanja kršćanske vjere.

Konkretno, cilj Odjela je pomoći Crkvi u njezinom širenju, razvoju i jačanju na duhovnoj razini. To uključuje različite aktivnosti poput pripreme i organiziranja vjerskih misija, promicanja vjerske edukacije i kateheze, suradnje s različitim katoličkim organizacijama i institucijama, kao i poticanje dijaloga među različitim religijama.

Odjel, za čijeg je člana upravo imenovan zagrebački nadbiskup u miru, nastao je spajanjem Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije te Kongregacije za evangelizaciju naroda u ožujku prošle godine.

Odlazak iz nadbiskupije

Podsjećamo, Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj je sredinom travnja izdala priopćenje kojim su obavijestili kako Josip Bozanić prije očekivanja odlazi s funkcije zagrebačkog nadbiskupa. Papa Franjo prihvatio je njegovo odreknuće te ga je odmah naslijedio Dražen Kutleša, njegov dotadašnji nadbiskup koadjutor.

“Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kard. Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga Mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije”, priopćili su.

Sredinom veljače objavljeno je kako će Josip Bozanić uskoro dobiti službenog nasljednika te da će na njegovo mjesto doći dotadašnji splitsko-makarski nadbiskup. Kutleša je trebao godinu dana biti Bozanićev koadjutor, što znači da je trebao obavljati službu zajedno s njim. Bozanić je kao razlog ranijeg odlaska naveo svoje narušeno zdravlje, ali i nove okolnosti u hrvatskoj Crkvi bez objašnjenja na kakve to okolnosti misli.

Hercegovački portal