Naslovnica Društvo U Bosni i Hercegovini upaljen je crveni meteoalarm zbog visokih temperatura

U Bosni i Hercegovini upaljen je crveni meteoalarm zbog visokih temperatura

Foto: Vremenska prognoza za Hercegovinu

Za cijelu Bosnu i Hercegovinu na snazi ​​je crveni meteo alarm zbog visoke dnevne temperature zraka.

 

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ) priopćeno je da će upozorenje biti izdato od 12 do 18 sati od danas do 19. srpnja.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati između 34 i 40 Celzijevih stupnjeva”, stoji u upozorenju.

Građanima se preporučuju mjere koje za ovakve meteorološke uvjete propisuje Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

“Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite se i pomozite ugroženima. Postupite u skladu sa savjetima nadležnih organa”, navode iz FHMZ-a.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

Prognoza za sljedeća tri dana

U utorak, 18.7.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 37°C, na jugu zemlje do 39°C.

U srijedu, 19.7.2023., veći dio dana će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, središnjim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39°C.

U četvrtak, 20.7.2023., u Bosni djelomično vedro. Jači pljuskovi se očekuju u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

Hercegovački portal