Naslovnica Zanimljivosti Neum: Tko je opet dozvolio dolazak kruzera

Neum: Tko je opet dozvolio dolazak kruzera

Kako doznajemo, putnički brod MS “Bolette” trebao bi uploviti u neumski akvatorij 4. listopada. Riječ je o istom kruzeru, dugom 238 metara, koji je prošle godine u lipnju plovio pod zastavom Bahama i dovezao više od 1.000 putnika iz Velike Britanije, koji su na svom krstarenju posjetili i Bosnu i Hercegovinu.

 

Osim što je označen kao najveći brod koji je ikada uplovio u akvatorij Bosne i Hercegovine, taj je kruzer bio i prvi koji je prošao ispod Pelješkog mosta.

I dok je u susjednoj Hrvatskoj prolazak kruzera ispod novoizgrađenog Pelješkog mosta dočekan s velikim oduševljenjem, njegov ulazak u Neum dočekan je s ogorčenjem. Štoviše, održani su i mirni prosvjedi. Ista situacija ponavlja se i sada, iako je do najavljene plovidbe ostalo više od dva mjeseca.

Načelnik Općine Neum Dragan Jurković rekao nam je da su obavijest o kruzerima dobili od Lučke uprave Neum, koja ih je, kao i sve nadležne, o tome obavijestila prije nekoliko dana, te da načelno nemaju ništa protiv turista. , ali su protiv uplovljavanja brodova takvih gabarita u akvatorij Neuma zbog nepopravljive ekološke štete.

– Mnogo je nejasnoća u cijeloj ovoj priči. Ovdje se ne radi o nesmetanom prolazu, nego o ukrcaju.

Navodno postoje ugovori, ali mi ih nismo vidjeli, a, s druge strane, postoje odluke Predsjedništva BiH iz 2014. godine koje se tiču ​​uplovljavanja brodova, iako se to nekako odnosi na uplovljavanje ratnih brodova – kazao nam je Jurković.

Naglasio je da su odmah uputili upite svim nadležnim tijelima, od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija do parlamenata, u kojima su zatražili potrebna pojašnjenja.

– Tražimo odgovor na pitanje zašto se dopušta uplovljavanje ovakvim brodovima, odnosno zašto se koristi taj dio neumskog akvatorija koji nema ni pristanište, pa se do obale stiže čamcima s polovice vodeno područje.

Mi smo u Općinskom vijeću donijeli zaključak da dopuštamo plovila do 15 metara dužine.

Imamo vremena do najavljene plovidbe da otklonimo sve nejasnoće, ali se definitivno ne slažemo s tim da bi takav brod trebao zaploviti i ove godine – kazao je Jurković.

Iz Lučke kapetanije nisu htjeli davati nikakve informacije.

Hercegovački portal