Naslovnica Politika Bez hrvatske pobjede ne bi bilo Daytonskog sporazuma

Bez hrvatske pobjede ne bi bilo Daytonskog sporazuma

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u subotu u povodu proslave Dana pobjede i 28. obljetnice VRO Oluje da bez hrvatske pobjede ne bi bilo Daytonskog mirovnog sporazuma.

 

Istina je voda duboka. Ne vidi je svatko na isti način. Ne vide je jučer u Prijedoru, nažalost. Od svih mjesta, odabrali su Prijedor gdje je ubijeno nekoliko tisuća muslimana i Hrvata 1992. godine i to nije lijepo. Bit ću vrlo blag – to je pogrešno, rekao je Milanović, a prenosi Hina.

Time se osvrnuo na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izjavio u petak u Prijedoru kako je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, dok je čelnik Republike Srpske Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

Pobjeda je bila velika i bila je teška. Kad govorimo o istini, istina treba biti izrečena u cijelosti. Hrvatska pobjeda je omogućila Daytonski mirovni sporazum, ali to je vrlo defenzivna tvrdnja. Nije ga omogućila, nego ga bez nje ne bi bilo, poručio je Milanović.

Hercegovački portal