Naslovnica Zanimljivosti Ni skup sladoled ni skupa kava nije otjerala turiste iz Hrvatske

Ni skup sladoled ni skupa kava nije otjerala turiste iz Hrvatske

Ni skup sladoled ni skupa kava nije otjerala turiste iz Hrvatske. Brojke su bolje nego prošle godine.

 

Statistika demantira turističke katastrofičare i nevjerne Tome. Prema informacijskom sustavu za prijavu i odjavu gostiju eVisitor od početka godine Hrvatsku je posjetilo nešto više od 16 milijuna turista koji su ostvarili 87,7 milijuna noćenja.

Brojke su za proteklih osam mjeseci bolje nego lani sedam posto u dolascima i dva posto u noćenjima, a u odnosu na najbolju godinu ikad za hrvatski turizam, 2019., rezultat je izjednačen. Podaci još nisu potpuni, precizne brojke znat ćemo za nekoliko dana, kao i to kako je prošao sam kolovoz.

Inače, zasad znamo da je većina od deset najvažnijih emitivnih tržišta u ovoj godini dala više turista nego lani, a neka su prebacila i spominjanu 2019. Ponajveći europski putnici i naši tradicionalno najbrojniji gosti Nijemci, koji praktički diktiraju uspjeh sezone na cijelom Mediteranu, s nešto više od 2,6 milijuna dolazaka i 18,5 milijuna noćenja zadržavaju svoju vodeću poziciju u Hrvatskoj i tijekom 2023.

Istina, ovih vjernih hrvatskih gostiju dosad je bilo dva posto manje nego lani, dok minus u noćenjima prema prošloj godini iznosi četiri posto. No treba reći da su njemački turisti lani nadmašili sve dotadašnje rekorde u

Hrvatskoj pa su ove godine za osam mjeseci bili čak 12 posto brojniji nego 2019. No turistička utakmica se još igra, a još se početkom ljeta znalo da će start glavnog dijela sezone, zbog kasnijeg završetka školske godine u nekim njemačkim pokrajinama, biti nešto slabiji, pa do kraja 2023. nije isključen i neki novi rekord Nijemaca.

“U rujnu će kod nas njemačkih gostiju biti više nego u srpnju”, procjenjivali su još proljetos turistički profesionalci, a uskoro ćemo saznati hoće li tome uistinu biti tako.

Piše: Radmila Kovačević

Hercegovački portal