Naslovnica Crkva Najava: Sveta misa zadušnica za hrvatske domoljube “Škripare” na Mosoru

Najava: Sveta misa zadušnica za hrvatske domoljube “Škripare” na Mosoru

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na brdu Mosoru iznad Širokog Brijega, u nedjelju, 17. rujna 2023. godine s početkom u 11:30 obilježit će se 77. obljetnica smrti naših Škripara koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946. godine za što nitko ni do dana današnjeg nije procesuiran niti osuđen.

 

Na mjestu ubojstva stoji spomen ploča s uklesanim imenima desetorice hrvatskih domoljuba koji se nisu htjeli predati partizanima do u jesen 1946. godine, kada ih je jugoslavenska Udba na prevaru ubila.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”.

Foto: Hercegovački portal

“Pozivamo sve koji su u mogućnosti u nedjelju na Mosor (Gostuša) kako bi dostojno odali počast našim stradalim bojovnicima, priopćeno je iz udruge “Misište Mosor” iz sela Gostuše.

Škripari su bili križari koji su 1945. godine odbijali priznati novu vlast i nastavili su se boriti svojim posebnim gerilskim načinom nekoliko godina iza toga. Bili su problem tadašnjoj komunističkoj vlasti.

Njihova prebivališta i skrovišta bila su u kamenjaru, u takozvanim škripinama pa su po tome i dobili ime. Pozivamo sve koji su u mogućnosti neka dođu u nedjelju na Mosor kako bi dostojno odali počast našim stradalim bojovnicima. Kao i dosadašnjih godina nakon svete mise održat će se prigodno druženje.

Navijačka skupina “Škripari” također poziva sve svoje članove na svetu Misu za pale Škripare, koja će se održati u ovu nedjelju u 11:30 na brdu Mosor.

Hercegovački portal