Naslovnica Društvo Nepravedna presuda za Križančevo selo nastavak zločinačkog pothvata nad Hrvatima

Nepravedna presuda za Križančevo selo nastavak zločinačkog pothvata nad Hrvatima

Koordinacija udruga Domovinskog rata HVO-a uputila je priopćenje za javnost u kojemu ističe kako su teško razočarani odlukom sudskoga vijeća Suda Bosne i Hercegovine kojim je za masakr u Križančevu selu, u kojemu je na Krvavi Badnjak 1993. godine ubijeno 64 Hrvata osuđen tek jedan neposredni izvršitelj, pripadnik bošnjačke Armije BiH Almir Sarajlić dok su njegovi zapovjednici i suborci oslobođeni odgovornosti.

 

“Ova sudska odluka je nastavak nepravde prema istini, žrtvama, obiteljima stradalih, Hrvatima središnje Bosne i smatramo je sustavnim pokušajem zatiranja istine o ratu, navodi se, između ostaloga u priopćenju. Također ističu i kako je problematično što tužiteljstvo ovu akciju nije nazvalo zločinačkom sa elementima zločinačkog pothvata.

Kada se pročitaju objašnjenja sutkinje o oslobađajućem dijelu presude onda se, ističu, stječe dojam kako optuženom zapovjedniku i njegovim pomoćnicima uopće nisu trebali odvjetnici.

“Valja reći kako su bivši zapovjednici i pripadnici Armije BiH bili optuženi po Kaznenom zakonu BiH, no da je osuđen samo jedan vojnik po blažem Zakonu bivše SFRJ čime se očito također pogodovalo optuženima”, upozorili su. Pritom su jasno poručili kako je  u Križančevu selo počinjen stravičan zločin kojega je Haaški sud ignorirao.

“Ovom presudom se makar djelomično mijenja paradigma o ratu u središnjoj Bosni u kojoj su Hrvati bili u potpunom okruženju bošnjačke vojske punih devet mjeseci s namjerom potpunog etničkog čišćenja ovoga prostora. U Križančevu, Šafradinima, Dubravici nisu ubijeni nikakvi stranci, strani vojnici, nego Hrvati na stoljetnim ognjištima kojega su branili od agresora.

Očekujemo da će drugostupanjska presuda ispuniti misiju koju bi moralo imati pravosuđe – kazniti počinitelje i nalogodavce zbog žrtava i njihovih obitelji te bili zalog budućnosti temeljenoj na istini i pravdi”, ističe se u priopćenju Koordinacije udruga Domovinskog rata HVO-a.

Hercegovački portal