Naslovnica Promo Na Tepčićima Društvo Sv. “Ante” organiziralo je 5. “Sajam ćuptera”

Na Tepčićima Društvo Sv. “Ante” organiziralo je 5. “Sajam ćuptera”

U svetištu sv. Ante Padovanskog u Tepčićima sinoć je održan peti Sajam ćuptera u organizaciji Društva svetog Ante. Sajam ima za cilj promociju tradicionalne broćanske slastice i poticanje zajedništva, a već tradicionalno odabire se i najbolji ćupter te je sajam i natjecateljski.

 

Ovo je jedinstveni sajam i, koliko nam je poznato, jedini ovakve vrste kod nas, a možda i u svijetu.

Program je započeo sv. Misom u crkvi sv. Ante Padovanskog na Tepčićima i zahvalom Bogu za ovogodišnji rod i urod, svetu misu je predvodio fra. Mile Vlašić uz koncelebraciju fra Stanka Pavlovića, fra Bože Radoša i fra Luke Marića.

Zanimljivo je kao su svoje ćuptere na degustaciju posjetiteljima ponudili proizvođači iz različitih krajeva Brotnja, za koje se i veže ova slastica od mošta, ali i iz Vrgorca, što je sajmu dalo dodatnu dimenziju.

Sajam ćuptera iz godine u godinu posjećuje sve više posjetitelja, što na poseban način veseli organizatore.

– Dragi mi je što nas svake godine iznenađujete većim brojem, trudimo se da vas sve ugostimo. Zahvalio bih se svima koji su nas podržavali kroz sve ove godine da možemo proslaviti 5. jubilarni sajam ćuptera. Kao što vidite, kroz protekle godine, unatoč i problemima, imali smo kontinuitet i nismo prekidali našu manifestaciju – kazao je Mario Doko, predsjednik Društva Sv. Ante – Tepčići pozdravljajući sve okupljene i prisjetio se kako je u vremenu pandemijskih ograničenja sajam održan na otvorenome ispred crkve.

– Ne mislimo stati. Prošle godine smo najavili da ove godine idemo u realizaciju zaštite ćuptera. Možemo se pohvaliti da smo prije par dana dobili potvrdu, nakon što smo prikupili potrebnu dokumentaciju, i već od sljedeće godine možemo pričati o hercegovačkom ćupteru koji ima izvornu kvalitetu te značku izvorne kvalitete i geografskog podrijetla. Bit ćemo ne samo mala sredina koja je nešto napravila za ovaj naš kraj, nego će tako mali ćupter dobiti veliku promidžbu u cijelom svijetu. Ćupter više neće biti nepoznanica… Nadam se zbog naših proizvođača, koji su s nama od početka, da će sve ovo pospješiti njihovu proizvodnju i da će imati bolje pokazatelje. Ćupter postaje prepoznatljiv. Napravili smo lijepu priču i nadam se da će naše vinarije prepoznati naš trud i da će ne samo ulagati u vino, nego da će početi ulagati i u ćupter – kazao je Mario Doko i dodao kako kao predsjednik Društva Sv. Ante ima sve više upita za sudjelovanje u promociji ćuptera kroz različite evente u čemu Društvo već sudjeluje uz gospodina Tonija Šaina.

Na ovogodišnji sajam dostavljeno je dvadesetak uzoraka na testiranje, a ocjenjivački žiri nije ima nimalo lak zadatak jer se radi o slasticama napravljenim s puno ljubavi prema tradicionalnim recepturama. Ipak, ćupter Kristine Prskalo iz Gradnića bio je najbolji s osvojenih 118 bodova, drugo mjesto sa 110 osvojila je Ljilja Šaravanja iz Dobro Sela, dok je Nela Barbarić (107 bodova) osvojila treće mjesto.

Sajam ćuptera svake godine ujedinjuje ljude iz različitih krajeva Brotnja, ali i šire. Svi oni okupljaju se zbog ćuptera i druženja uz nastupe pjevačkih skupina i kulturno-umjetničkih društava. U kulturno-zabavnom programu nastupile su dvije pjevačke skupine Društva sv. Ante – Ploče/Tepčići, muška pjevačka skupina HKUD sv. Marko Vionica, muška pjevačka skupina HKUD Brotnjo, ženska pjevačka skupina HKUD Didak, Složni bećari, ženska pjevačka skupina HKUD sv. Ante Cim, HKUD Goranci i kao gost iznenađenja Ranko Boban.

Organizator sajma za sve posjetitelje osigurali su i domjenak uz tradicionalne gastronomske specijalitete, a prije samog 5. Sajma ćuptera slavljena je misa zahvalnica.

Hercegovački portal je medijski pokrovitelj Sajama.

Predsjednik društva Sv.”Ante – Tepčići” Mario Doko, u razgovoru za Hercegovački portal rekao je:

“Ovo je događaj iznad svih očekivanja stvarno se nismo nadali ovim posjetiteljima ovolikim ali Bogu hvala na njima. Stvarno svake godine rastemo, kako izgleda biti će nam najveći problem prostor. Prije trii godine napravili smo jednu ogromnu dvoranu, Dom Sv. Ante. ali izgleda da je postala premala. Kako vrijeme ide vjerujem da ćemo dogodine i sportsku dvoranu napuniti. Što se tiče sajma protekao je stvarno izvrsno svi sudionici su prezadovoljni utisci su prelijepi i evo nitko se nije vratio razočaran. Prijatelji iz Bune su nas počastili sa prekrasnim uštipcima. Sve je bilo u najljepšem tonu nadam se dogodine u još većem. Ali nadamo se da će još više ljudi posjetiti ovaj sajam i da ćemo se bolje pripremiti. Stvarno smo napravili pun pogodak i dobru priču. Za najavu sljedećeg i dogodine 6. Sajma po redu nadam se da će proći dobro. Ja se nadam dogodine da će to još biti masovnije i posjećenije. Bogu hvala svima hvala, svim koji su pomogli sponzori i medijske kuće, koje su stvarno od prvog dana s nama. Svako vam dobro svima bože zdravlja vidimo se dogodine u isto vrijeme isto mjesto”, rekao je Doko za Hercegovački portal.

Hercegovački portal