Naslovnica Politika Predsjednik RS Milorad Dodik: BiH će srušiti politički muslimani

Predsjednik RS Milorad Dodik: BiH će srušiti politički muslimani

Bosnu i Hercegovinu će srušiti politički muslimani, greška je što je opstala u Daytonu.

 

Politički muslimani će srušiti BiH, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik u izjavi i dodao da Srbi moraju da budu pametni i sačuvaju RS.

 Moramo nastaviti da se okupljamo, da vraćamo ono što je zapisano u međunarodnom ugovoru, koji kaže da postoji granica između dva entiteta, da preko te granice ne mogu da prelaze oružane snage jednog eniteta na prostor drugog entiteta. Sve to lijepo piše, ali oni su odavno srušili svako slovo Dejtonskog sporazuma – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi trebaju biti pametni, oprezni i da sačuvaju RS, njen teritorijalni integritet i suverenost.

– Ne krijem da nisam pobornik ove ispregovarane zemlje u Daytonu. U tom Daytonu je napravljena greška što je ona opstala, trebala je biti podijeljena na tri zasebne države koje bi mogle da zajedno naprave suradnju na regionalnom nivou – rekao je Dodik.

On je dodao da “BiH kao takva nikada nije ni postojala pa nije ni sada mogla da bude predmet održivosti, a u prilog tome govore i pokušaji Sarajeva da zadrže strance u odlučivanju u BiH.”

Dodik je kazao da su stranci kreirali sve odluke koje su išle ka tome da sruše ustavni poredak.

On je rekao da, kada je riječ o suverenosti BiH, “najbolje govore ljudi poput ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Elemdina Konakovića koji misle da treba ostati samo na pričama kako stranci treba da donose odluke, te upitao kakva je to suverenost.”

Izjave opozicije

Dodik je rekao da je podvala u vezi sa imovinom i “želje političkog Sarajeva da se sve ono što je na štetu RS legalizira u Ustavnom sudu BiH.”

– Ne znam kako će to donijeti na nivou Parlamentarne skupštine BiH, to se tamo neće naći na dnevnom redu – rekao je Dodik.

Dodik je pozdravio i izjave pojedinih opozicijskih lidera koje pitaju kako je moguće da BiH ide u EU sa OHR-om i stranim sucima. “To je nešto što dijelimo”, istakao je Dodik.

On je dodao da se “Konaković i predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne bore za sistem pravne države, nego nepravne i da otuda i njihova borba za Ustavni sud BiH.”

Hercegovački portal