Naslovnica Istaknuto Obilježavanje 150. Obljetnice prve Hrvatske tiskare u Mostaru i smrti Fra Petra...

Obilježavanje 150. Obljetnice prve Hrvatske tiskare u Mostaru i smrti Fra Petra Bakule

Mlada ljeta, budućnost  svijeta! Vjerom i istinom do pobjede!

 

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK
sa sjedištem u Mostaru

POZIVA VAS NA OBILJEŽAVANJE

150. OBLJETNICE

PRVE HRVATSKE TISKARE U MOSTARU
I
SMRTI FRA PETRA BAKULE

Obilježavanje će se održati u srijedu, 15. studenog 2023. godine u 18 sati u Napretkovom domu u Mostaru, program možete pratiti uživo, uz prijenos koji će Vam omogućiti Hercegovački portal.

U programu sudjeluju:

akademkinja Katica Krešić
prof. Ante Paponja
i fra Andrija Nikić
U glazbenom djelu sudjeluju članice HKUD Sv. Ante iz Cima

Voditeljica:

akademkinja Marina Kljajo Radić

Radujemo se Vašem dolasku.

Ulaz je slobodan!

”Franjevci su u Hercegovini odavno uperili sve sile da se osnuje tiskara u svrhu širenja prosvjete u narodu, nu da su tu nakanu ometale siromaština fratara, kao i vlada. Nu rad pobjeđuje sve. Franjevci su uspjeli pod vodstvom fra Frane Milićevića u ovoj stvari. Ovaj naime, fra Frano, svojom odlučnošću i radom, iznad nade očekivanja uspio je kod dobročinitelja, da se napokon otvorila tiskara u Mostaru.« Tako piše fra Petar Bakula godine 1873., fra Franjin suvremenik i suradnik”.

-Doista, otvaranjem tiskare, a to se dogodilo godine 1872., zbio se presudan događaj za kulturni i prosvjetni preporod Mostara i Hercegovine uopće. To u isto vrijeme znači i početak izdavaštva u Hercegovini, pokretanje novinstva, udžbeničke literature.

-Kroz sedamdesetak godina tiskara je mijenjala imena: Franjevačka tiskara, Franjevačka pečatnica, Tiskara don Franje Milićevića, Brzotisak don Franje Milićevića, Tiskara Glasa Hercegovca… Dionička tiskara, pa do Tiskara Franjevačke Provincije.

-U tiskari su objelodanjivani razni bukvari, slovnice, kalendari, listovi i knjige.

Tiskani su listovi: Bosiljak hercegovački, Novi hercegovački bosiljak, Glas Hercegovca, Osvit, Kršćanska obitelj, Radnička obrana, Hrvatska obrana, Narodna sloboda, Hrvatski težak, Ruža, Hercegovina franciscana, Stopama otaca, Palangar, Južna štampa, Soko — kalendar pravoslavne crkve, itd.

Hercegovački portal