Naslovnica Crkva Papa Franjo odlučio je gdje će biti pokopan kada umre

Papa Franjo odlučio je gdje će biti pokopan kada umre

Papa Franjo, koji je već pojednostavio mnoge raskošne vatikanske ceremonije, odlučio je učiniti isto s papinskim pogrebnim obredom i biti prvi u više od sto godina koji će biti pokopan izvan Vatikana.

 

 

Papa, koji će u nedjelju napuniti 87 godina, otkrio je svoje planove za sprovod u intervjuu za meksičku televiziju N+ u utorak navečer, na blagdan Gospe od Guadalupe.

Franjo je objavio da radi s vatikanskim voditeljem ceremonije na pojednostavljenju dugih pogrebnih obreda koji su se koristili za njegove prethodnike.

Dodao je kako je zbog svoje pobožnosti prema Mariji, Majci Božjoj, odlučio biti pokopan u rimskoj bazilici Santa Maria Maggiore, gdje se tradicionalno odlazi moliti prije i nakon svakog inozemnog putovanja.

Sveta Marija Velika je najveća marijanska crkva u Rimu i jedna je od četiri velike ili papinske bazilike. Nalazi se otprilike kilometar od Koloseuma.

Više od jednog stoljeća pape svoje posljednje počivalište imaju u kripti ispod bazilike sv. Petra. Posljednji papa koji je pokopan izvan Vatikana je Lav XIII. čije se posljednje počivalište nalazi u bazilici svetog Ivana Lateranskog.

Otkako je izabran 2013., Franjo je izbjegao grimizni, krznom obrubljen mocet, a također ne nosi zlatni prsni križ, umjesto toga oko vrata je zadržao isti izblijedjeli srebrni križ koji je koristio kao nadbiskup Buenos Airesa. Ne nosi čak ni plišane crvene “ribarice” kakve su koristili njegovi prethodnici, već jednostavne crne cipele koje je uvijek nosio i živi u Kući svete Marte umjesto u Apostolskoj palači.

Prema intervjuu za meksičku televiziju, čini se da se Francis oporavio od bronhitisa.

Često se smijao dok je razgovarao o temama poput svog zdravlja, migracija i odnosa s pokojnim papom Benediktom XVI. i planovi..

Rekao je da se nada da će iduće godine tri puta putovati, u Polineziju, Belgiju i svoju rodnu Argentinu, prvi put otkako je postao papa.

Hercegovački portal