Naslovnica Crkva KPD Zenica 50-ih godina je bio najveći samostan Hercegovačke franjevačke provincije

KPD Zenica 50-ih godina je bio najveći samostan Hercegovačke franjevačke provincije

“Komunisti su 1945. godine mislili idemo in odium fidei ubiti pastira lako ćemo sa stadom i ovcama. Nije dao dragi Bog”, rekao je na dane kada su 1945. godine komunisti odveli i ubili 66 hercegovačkih franjevaca, zajedno s provincijalom doktorom znanosti fra Leom Petrovićem u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne fra Ante Marić.

 

 

Objasnio je kako vjera u Hercegovini nikada nije bila jača kao iza 45. godine te da se 1971. u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji obuklo 25 fratara. „To u povijesti nikada prije nije bilo, ni kada je režim bio naklonjen vjeri, a bilo je tada kada je bio in odium fidei. Komunisti su doživjeli poraz kada su vidjeli da iz krvi mučenika raste vjernik“, kazao je fra Ante Marić.

Iznio je podatke koje mu je dao provincijal fra Jozo Grbeš o broju ubijenih crkvenih osoba kod pojedinih naroda – Hrvata 663, Nijemaca 330, Slovenaca 220, Poljaka 187, Albanaca 67, Čeha 20, Slovaka 14 i Mađara 10. „Kada usporedite koliko je Nijemaca i Poljaka, a koliko Hrvata mogu se spoznati razmjeri stradanja. Slovaka je bilo koliko i Hrvata i vidite ove brojke – ove ljudske sudbine, kazao je Fra Ante.

Dodao je da se ubijanje svećenika u Hercegovini može usporediti sa Staljinovim istrebljenjem poljske inteligencije u Katinskoj šumi.

„To je bio in odium fidei. Obezglavili su, ali su htjeli i uništiti Hercegovačku franjevačku provinciju, a kasnije 50-ih godina KPD Zenica je bio najveći samostan Hercegovačke franjevačke provincije, jer se znalo u njemu naći i preko 30 članova provincije. Tako je patio i narod, kazao je fra Ante

Rekao je kako za postupak mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’ nema svjedoka i da je to sustavno napravljeno.

„Od veljače, 1945. pa do 1990. mi nismo smjeli spomenuti fra Lea niti i jednog od 66 ubijenih fratara, a do 90-ih je bilo možda samo petnaest fratara koji su poznavali ubijene. Hercegovačka franjevačka provincija je osnovala Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika i do sada znamo za 34 groba, a za 32 ne znamo.“ Dodao je kako da bi se nešto učinilo treba obraditi njihove živote i to predati Crkvi i postulatoru franjevačkog reda jer se nije radilo samo o hercegovačkim franjevcima nego i o dijecezanskim svećenicima kao i o onima koji su djelovali u Bosni.

Kazao je kako su komunisti svoje zločine opravdavali ružnim i lažljivim tekstovima, reklamama, karikaturama koje su objavljivali u Vjesniku i drugim novinama. Dodao je kako se i danas u 2024. godini čini da se ostalo u godinama komunizma te da se ne ide u korak s Europom.

„U deklaraciji Ujedinjenih naroda i Vijeću Europe ima kako se trebaju lustrirati svi totalitarni režimi. To nije učinjeno. Nastavlja se neka priča koja nema nikakve veze sa stvarnošću, zaključio je fra Ante Marić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Hercegovački portal