Naslovnica Sport Za koga bi hajdukovci trebali navijati u dvoboju Dinama i Rijeke?

Za koga bi hajdukovci trebali navijati u dvoboju Dinama i Rijeke?

Brojke nude odgovor. Prema simulacijama, najveće šanse za Hajdukov naslov prvaka nudi remi na Maksimiru.

 

Utrka za naslov prvaka u HNL-u i dalje je jako tijesna, a ništa se bitnog nije promijenilo nakon 23. kola gdje su pobjede upisali i vodeća Rijeka, kao i Hajduk i Dinamo kao prvi pratitelji. Stoga se u 24. kolo ulazi sa situacijom gdje Rijeka vodi s 50 bodova, Hajduk slijedi s 48, dok je Dinamo na 44 uz utakmicu manje.

No, dosta toga bi se moglo promijeniti sljedeći tjedan jer nedjelja nam donosi jako važan derbi Dinama i Rijeke. Prvoplasirana i trećeplasirana momčad lige sastaju se na Maksimiru, dok Hajduk gostuje kod Varaždina i tu svakako očekuje pobjedu.

Jasno je da će se netko radovati, a netko tugovati nakon ovog vikenda, a sigurno najveći potencijal za radovanje ima Hajduk koji u perspektivi može računati na pobjedu protiv Varaždina, ali i prosipanje bodova za barem jednog od glavnih konkurenata.

No, hajdukovci si zato moraju postaviti pitanje: za koga navijati u nedjelju? Pogled na tablicu kazuje da bi i bodom Rijeka ostala vodeća, a pobjedom na Maksimiru momčad s Kvarnera izrazito bi porasla u šansama za naslov prvaka. Pobjeda Dinama uz slavlje Hajduka u Varaždinu donijela bi Bijelima skok na sam vrh tablice.

Profil Football Meets Data, koji se na platformi X iz kola u kolo bavi simulacijama i zanimljivim brojkama vezanim uz HNL, donio je neke zanimljive postotke u utrci za titulu prvaka koji uvelike ovise o ishodu na Maksimiru.

Pobjedom Dinama Plavi bi tako postali favorit za titulu s 39 posto šanse, slijedio bi Hajduk s 36, dok bi Rijeka pala na 24 posto. Remijem bi Rijeka imala 39 posto šansi, Hajduk tek neznatno manje s 38, a Dinamo bi stao na 23 posto.

Ako pak Riječani slave u gostima, simulacije govore da bi utrka tada bila dosta manje neizvjesna. Rijeka bi tada probila granicu i postala izraziti favorit s 57 posto šansi, Hajduk bi stao na 31, dok bi se Dinamo praktički eliminirao iz utrke s 12 posto šanse za osvajanje naslova prvaka.

Jasno je iz tih brojki da Dinamo i Rijeka svakako moraju gledati na pobjedu, dok bi Hajduku najviše odgovarao remi na Maksimiru.

No, više toga ćemo znati nakon subote i ishoda susreta Varaždina i Hajduka. Slave li tu Bijeli, ovi gore navedeni postotci im značajno rastu jer ove simulacije u obzir uzimaju neizvjestan ishod susreta u Varaždinu.

Susret na Maksimiru je višestruko značajan i za Dinamo jer Plavi bi si pobjedom osigurali bolji međusobni omjer u odnosu na Rijeku, a to donosi prednost u slučaju istog broja bodova na kraju sezone. Hajduk sigurno ima bolji međusobni omjer s Plavima, dok zasad Rijeka ima prednost nad Hajdukom uz još jednu preostalu utakmicu na Rujevici.