Naslovnica Sport Jeli Hajduk išta dokazao objavom snimaka iz VAR sobe?

Jeli Hajduk išta dokazao objavom snimaka iz VAR sobe?

Hajduk nije ništa dokazao objavom snimaka, a ovim ponašanjem samo se potiču “niske strasti”.

 

Što je sporno u ovim snimkama? U prvoj snimci koju je Hajduk objavio povlačenje Livaje i Jelenića je obostrano, a obostrano povlačenje ne spada pod dovoljne okolnosti za promjenu odluke (prvotna odluka je bila pogodak Varaždina). U drugoj snimci je braniča Varaždina Boršića očigledno gurao Pukštas, zbog čega igranje rukom igrača Varaždina nikako ne može biti smatrano kažnjivim, a za treću snimku postoji pregršt dokaza koji potvrđuju da je riječ o zaleđu. Hajduk je objavom snimaka samo potvrdio da su suci donijeli ispravne odluke.

Prilično bizarnoj situaciji mogli smo danas svjedočiti na službenim platformama Hajduka. Splitski klub je na svojim službenim platformama objavio snimke razgovora iz VAR sobe, kojima apsolutno ništa decidirano nije dokazao, a te snimke pokušali prezentirati kao dokaz da su suci pogriješili, iako zapravo sve situacije ukazuju upravo na suprotno.

U utorak je u hrvatskom sportskom javnom prostoru najviše govora bilo o ligaškoj utakmici ovih dvaju momčadi koja se u subotu između momčadi Varaždina i Hajduka održala u Varaždinu. U susretu 24. kola HNL-a Varaždin i Hajduk su remizirali 1:1, a prašina se tri dana nakon te utakmice podignula poprilično nepotrebno te na, može se reći, degutantan način.

Igrači Hajduka su u 78. minuti susreta pomislili da su uspjeli preokrenuti rezultat u svoju korist nakon što je Marko Livaja poentirao, no pogodak je poništen zbog zaleđa. U toj 78. minuti susreta prilikom jednog centaršuta s lijeve strane, noga stopera Hajduka Filipa Uremovića je bila u zaleđu. Podsjetimo, nakon tog centaršuta Uremović je glavom prebacio za Zvonimira Šarliju, on opet prebacio glavom za Livaju, koji je poentirao iz blizine. Pogodak je prvotno priznat, no nakon VAR provjere je poništen. Glavni sudac utakmice bio je Fran Jović, a glavni VAR sudac je bio Ante Čuljak.

Par dana nakon utakmice, prvo je u javnost ilegalno isplivala komunikacija VAR sudaca u javnost kod tog pogotka. Prvi su u posjed snimke došli na Dalmatinskom portalu te u svojem članku insinuirali kako suci nisu vidjeli ništa te da su instinktivno poništili pogodak, bez ikakve potvrde. Međutim, doznali smo kako je snimka razgovora između VAR sobe i glavnog suca utakmice izrezana tako da se trenutak kad su suci odlučili da je riječ o zaleđu ne čuje.

Potom je u 15 sati Hajduk na svojoj službenoj Hajduk Digital TV platformi objavio potpune videozapise ne samo te situacije, već i situacije VAR razgovora kod prvog pogotka Varaždina, te još jedne situacije kad je Hajduk tražio kazneni udarac. U sve tri situacije su i prilikom VAR provjera potvrđene odluke koje su se na kraju i ispostavile točnima, što vam dolazi iz pera bivšeg nogometnog suca.

Piše: Edi Džindo

Hercegovački portal