Naslovnica Politika Novalić od Predsjedništva BiH traži da ga pomiluju kako ne bi nikako...

Novalić od Predsjedništva BiH traži da ga pomiluju kako ne bi nikako išao u zatvor?

U iščekivanju odluke Suda BiH po zahtjevu obrane Fadila Novalića za odgodu izdržavanja zatvorske kazne koja treba početi 6. ožujka u Državnom zatvoru u Vojkovićima, razrađuje se nova strategija za potpuno oslobađanje Novalića od obveze odlaska u zatvor, doznaje Raport.

 

 

Naime, prema informacijama do kojih je došao Raport, postoji plan da Novalić uputi molbu za pomilovanje, odnosno zatraži potpuno oslobađanje od izdržavanja kazne od Predsjedništva BiH!

Prema nekim izvorima, već je upućena molba za pomilovanje Ministarstvu pravde BiH, koje je shodno odredbama Zakona o pomilovanju BiH prosljeđuje Predsjedništvu BiH.

Vasvija Vidović, jedna od odvjetnica Fadila Novalića, za Raport je kazala da ne isključuje mogućnost da je molba za pomilovanje upućena, ali nije potvrdila ovu informaciju, uz napomenu da ona nije jedina Novalićeva odvjetnica, te da on molbu može podnijeti i sam.

S druge strane, mogućnost upućivanje molbe za pomilovanje Predsjedništvu BiH, jeste jedna od realnih opcija za Novalića, a koju propisuje Zakon o pomilovanju BiH prema kojem kolektivni šef države odlučuje o molbama za pomilovanje onih osoba kojima je kaznu izrekao Sud BiH.

Ovaj uvjet Novalić ispunjava, jer mu je Sud BiH izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine za zloupotrebu položaja pri nabavci 100 respiratora iz Kine 2020. godine .

Prema članku 4. Zakona o pomilovanju BiH Predsjedništvo BiH osobi koja podnese zahtjev za pomilovanje može dati “potpuno ili djelomično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uvjetnom osudom”, kao i da Predsjedništvo BiH može ukinuti “određene pravne posljedice osude ili određuje njeno kraće trajanje”.

Znači, Predsjedništvo BiH može odlučivati i po molbi da se netko oslobodi od izvršenja kazne i prije nego što je proveo i dan u zatvoru. Do sada nisu zabilježeni slučajevi da je kolektivni šef države nekoga pomilovao u smislu da ga je u potpunosti oslobodio zatvorske kazne, nego su se dosadašnja pomilovanja osuđenika uglavnom odnosila na smanjenje dijela zatvorske ili neke druge kazne.

No, ukoliko Novalićeva molba dođe pred Predsjedništvo BiH, prije toga će detaljno obrazloženje te molbe morati dati Povjerenstvo za pomilovanja Ministarstva pravde BiH, uz mišljenje o molbi tog ministarstva i Suda BiH.

Prema saznanjima Raporta, nema nikakve sumnje da će se Novalićeva molba za pomilovanje naći pred članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem.

Hercegovački portal