Naslovnica Promo Umirovljenici u FBiH mogu zasnovati radni odnos bez obustave mirovine

Umirovljenici u FBiH mogu zasnovati radni odnos bez obustave mirovine

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je usvojio izmjene i dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, čime se nastavlja rad na unapređenju prava umirovljenika i osiguravanju pravednog i transparentnog mirovinskog sustava.

 

 

Usvojene izmjene prvenstveno imaju za cilj usklađivanje postojeće prakse sa zakonskim okvirom, te formalno priznavanje prava umirovljenika sukladno odluci Ustavnog suda.

Te izmjene zakona uključuju priznanje i formalno priznanje presude Ustavnog suda koja je na snazi ​​godinu dana, au praktičnom smislu ne donose nove promjene. Osim obustave invalidskih i obiteljskih mirovina, o kojoj se govorilo u medijima, važno je istaknuti da ta obustava postoji najmanje 40 godina, praktički od samog početka mirovinskog sustava, te ostaje nepromijenjena s usvajanje ovih izmjena i dopuna – pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Kako je rekao ministar, jedna od značajnijih novina koju donose ove izmjene odnosi se na mogućnost rada umirovljenika. Naime, iako su umirovljenici ranije mogli obavljati privremene i povremene poslove bez obustave mirovine, ovom dopunom Zakona umirovljenici koji su redovito otišli u mirovinu sada mogu zasnovati radni odnos bez obustave mirovine, što im je omogućeno presudom Ustavni sud.

Hercegovački portal