Naslovnica Crkva Dobro Selo – Krstivode, služena sveta misa uočnica svetkovine sv. Petra i...

Dobro Selo – Krstivode, služena sveta misa uočnica svetkovine sv. Petra i Pavla

Na uočnicu svetih Petra i Pavla i na sam Petrovdan svečano je u našoj franjevačkoj župi Ploče -Tepčići u Brotnju.

 

Ove godine, svetu misu uočnicu svetkovine sv. Petra i Pavla na ovom drevnom Hercegovačkom svetištu predvodili su fra Mile Vlašić i Fra Luka Marić.

Naime, ondje na uzvisini iznad Dobrog Sela, poznato je jedno od najstarijih hercegovačkih svetišta, koje datira još iz 1308. godine. U centru pozornosti su dva bunara i kapelica. Bunari su izgrađeni od kamena bez uporabe betona.

Način takvog građenja bunara se naziva suhozidno – ćemereno slaganje kamena jedan na drugi. Prema mišljenju povjesničara tu blizu je bilo i stanište fratara koji su odatle raznosili ne samo blagoslovljenu vodu, već i Božju riječ žiteljima broćanskig i neretvanskog kraja.

U to doba svaki bunar je imao svoju svrhu, a na Krstivodi u jednom je bunaru stajala voda za potrebe domaćinstva i pojenje blaga, a u drugom se nalazila blagoslovljena voda koju su raznosili žitelji sve do najudaljenijih krajeva, ne samo Brotnja i Neretve, već i puno dalje i šire.

U najnovije vrijeme mještani Dobrog Sela, predvođeni svojim franjevcima, obnovili su ne samo spomen i liturgiju, već i objekte u kamenu, koji su značajni na tome prostoru. Prekrasno je to mjesto i uzvisina šumskog perivoja s kojeg se pruža predivnan pogled na Brotnjo i dalje.
Svečano je ondje na uočnicu i na sam Petrovdan. Ganga i bećarac, zaslađeni uštipcima i domaćom kapljicom vina odatle se na poseban način daleko čuju i raznose.

Hercegovački portal