Naslovnica Crkva Služena tradicionalna sveta misa u Misištu na Bilima

Služena tradicionalna sveta misa u Misištu na Bilima

Prema crkvenim zapisima koji datiraju od oko prije 700 godina zabilježeno je da su se od tih starih vremena u Misištu na Bilima služile svete mise.

Prve nedjelje po Petrovdanu, svake godine mještani i vjernici iz Mostara i Širokog brijega te susjednih hercegovačkih župa tradicionalno se okupljaju na ovome misištu na Bilima gdje su se u vrijeme Turaka svećenici zajedno sa svojim vjernicima krili da bi održavali svetu misu.

Blagoslov polja predvodio je fra Luka Marić, a sveto misno slavlje predvodio je fra Mile Vlašić, u koncelebraciji s fra Lukom Marić i fra Andrijom Nikić.

Još od davnih vremena, vremena osvajača i progonitelja Hrvata i katolika ovih prostora, Hrvatski i katolički narod sa svojim fratrima, sklonivši se da prežive i požive, ondje na Bilima nađoše mira i sigurnosti da slave Boga, prime krštenje, obilježe početak svog bračnog života i poukom u vjeri rimo-katoličkoj, ondje se ojačaju za novi dan, godine i stoljeća.

Stoga imalo svjesniji i koji do svojih svetinja drže, a ako ikako mogu, svake godine u nedjelju po Petrovdanu onamo iziđu pribivati Bogoslužju i ostvariti svoja rodbinska, prijateljska i druga zajedništva.

Misa s blagoslovom polja na Bilima ove godine je uobičajeno počela od 11,30 sati, a nakon mise i objeda zapjevala se ganga i bećarac, ali i zaigrala trusa i trojanac.

Misa na Bilima govori se više od 700 godina, neprekidno i za vrijeme turskog zuluma, a Misište je jedno od najstarijih svetišta u Hercegovini.

I ove godine se okupio veliki broj vjernika u ovoj prekrasnoj uvali te zahvaljujući svojoj ustrajnosti oživjeli su ovaj višestoljetni običaj i danas.

I Gruđani, uz Mostarce, Brotnjake, Širokobriježane, Čapljince rado dođu, tako se danas nakon pučke svete mise, svojima fra Luki, fra Mili, fra Andriji… pridružio i fra Stanko, a iako je došao nakon svete mise, brojni su mu prilazili, rukovali se s njim, pričali mu svoje zgode i nezgode.

Poslušajte nadahnutu propovijed fra Mile Vlašića.

Ono što se sa sigurnošću zna je:

– da je cesta Grabova Draga – Misište (Male Bile) izgrađena 1973. na prijedlog tadašnjeg župnika fra Kornelija Kordića.  Premjere je uradio Mirko Bošnjak geometar u rudnicima Boksita na Lištici a radove su vodili Petar Bošnjak, Stipe Bošnjak-Čiča, Mirko Bošnjak-geometar, Jozo Marić Adžija i Žarko Marić Ivanov.

– da je za vrijeme fra Vinka Mikulića – Bajevića, Misište na Bilima ograđeno kamenim suhozidom, izgrađena je nova kapelica sa oltarom i zvonikom i nabavljeno je crkveno zvono.

– da su za vrijeme fra Tihomira Kutle (1987. god.) posađene lipe u Misištu.

– da je Petar Ćuže (1916) nehotice pucajući iz “pripilanice” ubio 1938 god. djevojku Lucu Rotim (1904),o čemu svjedoči kameni grob pod hrastovima, i lakše ranio Nikolu Marića iz Grabove Drage. (*Izvor:Grabova Draga)

Hercegovački portal