Naslovnica Društvo U BiH stiže nevrijeme! Lokalno je moguća i obilnija kiša

U BiH stiže nevrijeme! Lokalno je moguća i obilnija kiša

Olujno nevrijeme u Čapljini lomilo stabla. Foto: Hercegovački portal

U utorak u Bosni i Hercegovini oblačno s kišom i pljuskovima. Lokalno je moguća i obilnija kiša, a postoje uvjeti i za pojavu tuče

 

 

Stigao nam je srpanj, prema statistici, najtopliji mjesec, a ovaj ipak neće početi tako. Jače naoblačenje koje će uvjetovati oborine diljem zemlje očekuje se tijekom noći na utorak. Lokalno je moguća i obilnija kiša, a postoje uvjeti i za pojavu tuče. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 stupnjeva.

U utorak u Bosni i Hercegovini oblačno s kišom i pljuskovima. Lokalno je moguća i obilnija kiša, a postoje uvjeti i za pojavu tuče. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25 stupnjeva, priopćeno je iz FHMZ BiH. – Srpanj počinje pogoršanjem.

Glavnina pogoršanja u noći na utorak i utorak prijepodne. Pritom će uz sjeverac biti osjetno svježije, ali od srijede uz sve manje oblaka postupno opet sve toplije. Prema tome, vrućina koju smo imali prošlog vikenda ostaje iza nas. U više država očekuje se vrijeme lošije od prethodnog.

– Ovakvo stanje vrućeg ljeta ipak neće dugo potrajati. Prema prognostičkim modelima, na početku srpnja, koji je inače i najtopliji ljetni mjesec, slijedi novi prodor svježijeg i vlažnog zraka s Atlantika.

U takvoj situaciji ponovno ćemo puno pisati o lokalnim pljuskovima i nevremenima, dok će se temperature zraka nakratko sniziti čak i ispod prosjeka za doba godine!

Zahvaljujući promjeni zračnih struja, saharska prašina bit će otpuhana daleko na jug. Kakvo ljeto, naviknut ćemo se i prilagoditi, nema druge.

Hercegovački portal