Naslovnica Zanimljivosti MISTERIOZNI POTRES ZALJULJAO CIJELI SVIJET Ne zna se uzrok i ima čudne...

MISTERIOZNI POTRES ZALJULJAO CIJELI SVIJET Ne zna se uzrok i ima čudne valove

Znanstvenike zbunjuje čudan potres koji se osjetio po cijelom svijetu, javlja Sky News.

Potres je zamijećen 11. studenog, seizmički valovi su trajali dvadesetak minuta, a epicentar mu je bio u Indijskom oceanu blizu francuskog otočja Mayotte koje se nalazi između Madagaskara i Mozambika, prenosi Index.hr.

Potresi na tom području nisu neuobičajena pojava, no znanstvenike je zaintrigirala činjenica da su potresni valovi imali nisku frekvenciju i osjećali se diljem svijeta, od Novog Zelanda do Kanade. Tako su seizmografi, mjerni instrumenti kojima se mjere i bilježe pomaci tla tijekom potresa, vibracije zabilježili i na Havajima.

“Nisam vidio ništa slično“

Dodatno, stručnjacima nije jasno što je točno uzrokovalo potres ove vrste, je li on potaknut vulkanskom aktivnošću ili ga je, primjerice, pokrenuo udar meteorita.

“Nisam vidio ništa slično“, rekao je seizmolog Goran Ekstrom sa Sveučilišta Columbia University.

„Priznajem da su potresni valovi jako neobični, ali to ne znači da je potres uzrokovalo nešto nama sasvim nepoznato i egzotično“, dodao je.

Geolozi diljem svijeta podijelili su na društvenim mrežama svoja mjerenja koja su zabilježila aktivnosti niskih frekvencija. Među prvima je bio Jamie Gurney, osnivač biltena Earthquake Bulletin.

Ubrzo mu se pridružio i geolog Anthony Lomax koji smatra kako je epicentar potresa bio istočno od otoka Mayotte.

Seizmolozima je pogotovo interesantna činjenica da su potresni valovi imali nisku frekvenciju i da, mada su mjerne stanice zabilježile seizmičke valove, tog jutra nije bilo potresa u klasičnom smislu te riječi.

Kako izgleda klasičan potres

Potresi se obično iz hipocentra započinju širiti sabijenim longitudinalnim tj. primarnim P-valovima. Kasnije širenje nastavljaju transverzalnim tj. sekundarnim S-valovima koji su manje zbijeni, sporiji od P-valova i vibriraju okomito na smjer širenja.

Oba tipa valova imaju visoke frekvencije.

Tek na kraju dolaze valovi s niskim frekvencijama, poput valova uočenih kod otočja Mayotte. Zbog niske frekvencije mogu, vibrirajući kao neko zvono, nekoliko puta obići cijeli svijet.

No, neobičnim valovima niske frekvencije koji su 11. studenog vibrirali svijetom nisu prethodili primarni i sekundarni valovi.

Geolozi su stoga zbunjeni, ne mogu objasniti što je moglo uzrokovati potres koji ima samo seizmičke valove niskih frekvencija. Trenutno najbolje objašnjenje zajednice geologa je da se radilo o takozvanom “seizmičkom roju“, tj. skupu istovremenih manjih potresa bez razlučivog početnog udarnog šoka.