Naslovnica Život Otac otišao trbuhom za kruhom iz Ljubuškog, desetljeća kasnije kćer postala šefica...

Otac otišao trbuhom za kruhom iz Ljubuškog, desetljeća kasnije kćer postala šefica australske policije

Ime Katarine Caroll ovih se dana pronijelo širom daleke Australije. Ona je prva žena u 155 godina koja će biti šefica policije u Queensland, jednoj od šest australskih država. 

 

Ime Katarine Caroll ovih se dana pronijelo širom daleke Australije. Ona je prva žena u 155 godina koja će biti šefica policije u Queensland, jednoj od šest australskih država.
Priča o njenom uspjehu snažno je odjeknula i u našoj državi, ali i cijeloj regiji, jer Katarina potječe iz Ljubuškog i prije udaje za Micka Carolla prezivala se Bošnjak.
U Ljubuškom, tačnije u mjestu Mostarska Vrata, žive njeni prvi rođaci, sinovi od strica Mario i Mirko.
– Ponosni smo, kako nećemo biti. Nije to mala stvar biti na čelu državne policije. Kada se vijest pronijela, mnogi su me na poslu pitali znam li tu Katarinu, je li mi u rodu, a kada sam im rekao da mi je prva rodica, svi su bili jako iznenađeni. Evo, vidite, to je kuća u kojoj su se rodili moj i njen otac – priča Mario Bošnjak dok pokazuje obnovljenu, tipičnu staru hercegovačku kuću u kakvoj su nekad generacije zajedno rasle i živjele.
Dodaje da je njegov stric, a Katarinin otac, nakon što se oženio od Vrankića iz Trebižata kod Čapljine, otišao put Australije, trbuhom za kruhom.
– Probao je on i ovdje raditi, baviti se pčelarstvom, ali teško je to vrijeme bilo. A kada je došao tamo, počeo se baviti onim što je znao – uzgojem duhana – kazuje Mario.
Taj im je posao, priča, veoma dobro krenuo i veoma su dobro živjeli, a u tome su im pomagala i djeca koju su po dolasku u Australiju dobili – Katarina i Robert Mario te John Mirko.
– Svojim sinovima stric je dodao naša imena, moje i bratovo, a Katarina je dobila ime po našoj baki. Kako su oni rasli, tako je stric ulagao u njihovo obrazovanje i slao ih na školovanje. Prvi put su ovamo svi zajedno došli 1972., a Katarina je s mužem i djecom ponovo bila preklani. Brojne su je uspomene vezale baš uz ovu staru kuću, jer njima je veoma stalo, uz to što prilično dobro govore naš jezik, da održavaju vezu s domovinom, s rodnim krajem, uopće, korijeni su im veoma važni – kaže Mario.
Njegova rodica provela je tu krasan odmor, mjesec dana, obilazili rodbinu po Hercegovini, ali, naravno, kaže, išli su i na more.
– Te policijske snage u svijetu su rezervirane za muškarce i stoga je njen uspjeh fascinantan. S druge strane, ona pripada toj drugoj generaciji iseljenika, na koju se sigurno ne gleda kao na domaće. Katarina, kao što se to da vidjeti i na fotografijama, izgleda dosta odlučno.
Komunikativna je i vidi se da ima sposobnost prilagođavanja, a s druge strane je veselog duha. Eto, i naša baka baila je jako sposobna žena, pa je osim imena, povukla možda i njene gene, mada joj je i majka takva – priča Mario.
Iako je svjestan da će sada njegova rodica imati mnogo više obveza, uvjeren je da će ponovo doći u rodni kraj, možda i sa svojim roditeljima, koji su još živi.
Katarina je trenutno ravnateljica Vatrogasne i hitne službe Queenslanda, dok će novu funkciju službeno preuzeti u kolovozu.
 Moja braća i ja vozili smo traktore, kamione, motocikle i automobile s deset ili 11 godina. Nakon škole i vikendom ja bih orala. Bilo je teško, ali moja je pozadina dala meni i mojoj braći nevjerovatnu radnu etiku – ispričala je Katarina za australske medije.
Kao policajka je počela raditi sa 19 godina. Bila je zapovjednica operacija za najveću mirnodopsku sigurnosnu operaciju u australskoj povijesti, G20, a dobitnica je brojnih međunarodnih i državnih nagrada.
– Stric ima 90 godina, a njegova supruga 85. Strica jako vuče želja da dođe ovamo, posljednji je put bio 2006. i, zasigurno, veoma je ponosan na uspjeh svoje kćerke, kojoj namjeravam čestitati na ovom uspjehu – kaže nam Mario.

 

Šipovača Portal