Naslovnica Politika SDA zatražila od međunarodne zajednice ukidanje mehanizama zaštite koje imaju Hrvati i...

SDA zatražila od međunarodne zajednice ukidanje mehanizama zaštite koje imaju Hrvati i Srbi

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović gostujući na N1 televiziji počeo je otvoreno zazivati intervenciju međunarodne zajednice u BiH i promjene Daytona kojima bi se vjerojatno osigurali da BiH bude zemlja samo jednoga naroda. Pogađate, onoga naroda kojem pripada Zaimović.

 

Naravno, on to tako nije rekao nego je naglasio kako je Dayton bio prelazno rješenje, te kako međunarodna zajednica treba završiti posao koji je započela.

Očito kako Zaimović zna mnogo više od ostatka bh. javnosti, samo je pitanje o kojoj međunarodnoj zajednici govori SDA-ov kadar? I što to međunarodna zajednica treba završiti?

Riječi predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH su samo potvrda činjenica kako dio međunarodne zajednice u BiH od rata do danas aktivno radi na projektu Bosne i Hercegovine kao države isključivo bošnjačkog naroda. Zaimović “zaboravlja” kako nije Dayton napravio ovakva rješenja u BiH nego visoki predstavnici koji su devastacijom mirovnog sporazuma uništili poziciju hrvatskog naroda u BiH, a od Republike Srpske oteli desetine nadležnosti i prenijeli ih na državnu razinu. Sve po mjeri jednoga naroda.

Očito kako su procesi zaustavljeni u zadnje vrijeme, pa stoga kadrovi SDA traže od međunarodne zajednice nastavak dosadašnje prakse i slamanja položaja Hrvata i Srba u BiH.

-Da bi ova država krenula dalje oni koji su bili aktivni sudionici Daytonskog sporazuma moraju ponovo otvoriti taj paket i moramo naći rješenja kod kojih nećemo imati ovoliko kočnica – rekao je Zaimović za N1.

U prijevodu, treba ukinuti sve mehanizme zaštite i omogućiti da bošnjačka većina donosi bez problema odluke koje im odgovaraju. Na primjer, da nije bilo Doma naroda, FBiH bi već funkcionirala po Izbornom zakonu koji bi Bošnjacima omogućio apsolutnu kontrolu nad ovim entitetom. Ali Hrvati su iskoristili mehanizme koji su im na raspolaganju i spriječiti takav scenariji. Sada SDA otvoreno traži da se i ti mehanizmi ukinu i omogući samovolja jednoga naroda.

Zanimljivo, kadrovi SDA sada i preko medija traže ovakve promjene od međunarodne zajednice, a ne samo na privatnim večerama, što je samo pokazatelj koliko su dvije strane uvezene i koliko je jaka njihova suradnja. I to je jedan od većih problema ove zemlje. Jer kada se osiguravaju prava jednom naroda na štetu drugih, teško da se može govoriti o bilo kakvoj budućnosti ove zemlje.

 

Ero.tel