Naslovnica Crkva Sveci dana: Sveti Baldo i Lazar

Sveci dana: Sveti Baldo i Lazar

Sveti Baldo iz Toursa, biskup – (umro oko 552.) imao ženu i djecu; bio tajnik i pomoćnik franačkog kralja Klotara I. (497.-561.) kao udovac izabran za biskupa u Toursu (današnja Francuska). Bogatstva biskupije podijelio siromasima.

Sveti Lazar  je rodom iz  Jeruzalema. Otac mu se zvao Teofil, bio je rodom Sirac, prozelit (tj. onaj koji je prešao na Židovstvo). Bio je bogat a k tome obdaren od Rimljana zbog usluga što ih je iskazao Rimu. Lazarova  majka zvala se Euherija, vrlo pobožna Židovka, prava svetica. Teofilova su djeca – Lazar, Marta i Marija Magdalena – bila helenistički obrazovana. Otac im je umro tri, a majka sedam godina prije nego su upoznali Isusa. Brzo su preminuli. Baština je podijeljena: Lazaru je pripala kuća na Maslinskom brdu i mnoga polja oko Jeruzalema, te tri djela kuće i posjeda u Betaniji, a Mariji vila i posjed u lučkom mjestu Magdali uz Galilejsko jezero.

Lazarova  sestra Marija Magdalena bila je veoma lijepa i uz to dosta bogata. Živjela je najviše sama u svojoj vili i posjedu u Magdali. Gladna ljubavi često je mijenjala ljubavnike. Postala je osoba na lošem glasu, pa ju sveti Luka jednostavno bez imena spominje kao “grešnicu u gradu”. Lazar i Marta su veoma trpjeli zbog  grešnog života njihove sestre Marije. Molili su mnogo za njeno obraćenje.  Svoju brigu i bol očitovali su novom kućnom prijatelju  Isusu iz Nazareta, očekivanom Mesiji,  koji je redovito bio njihov gost kako u Betaniji tako i u Lazarevoj kući u Maslinskom vrtu prilikom hodočašća u Jeruzalem za blagdane. Lazar sa svojom sestrom Martom postigao je  od Gospodina milost obraćenja Marije Magdalene. Iz nje je, kako navodi Evanđelje, istjerao sedam zloduha.  Lazar  je od svoje sestre Marije čuo kako ju je Isus primio i  pohvalio u kući farizeja Šimuna  u Nainu – kad je ona suzama prala Isusu noge, otirala kosom i mazala pomašću. Lazar i Marta su  dakle izmolili milost posvemašnjeg obraćenja svoje sestre. Za Lazara  je bila velika utjeha i radost kad je saznao kako je Isus odveo njezinu sestru Mariju u Nazaret da provede neko vrijeme uz Isusovu Majku te tako nauči još više ljubiti Boga u osobi Isusa Krista. Isusova Majka je dovela Mariju Magdalenu među Isusove učenike.

Oluja.info