Naslovnica Kultura Ljubuški: Predstavljene knjige Valentina Ćorića “Pomet u glavu” i “Aforizmi za hladne...

Ljubuški: Predstavljene knjige Valentina Ćorića “Pomet u glavu” i “Aforizmi za hladne glave”

Foto: Ljubuški IKS Portal

Knjige “Pomet u glavu” i “Aforizmi za hladne glave” autora Valentina Ćorića predstavljene su u Ljubuškom u okviru Dana grada Ljubuškog.

U dupkom ispunjenoj dvorani hotela Bigeste, o knjigama su uz autora, govorili još fra Mario Knezović, Darko Pavičić i Sanja Pehar.

Knjiga aforizama “Pomet u glavu” – “Kroz ključanicu se bolje, nego kroz otvorena vrata vidi” svjetlo dana ugledala je 2016. godine. Objavljena je u nakladi Hrvatskog slova i Hrvatske kulturne zaklade, a aforizme okupljene u ovoj knjizi njihov autor pisao je za rubriku „Humor“ Hrvatskoga slova pod pseudonimom: Veselko Pomet.

O samom nastanku knjige “Aforizmi za hladne glave” govorio je Darko Pavičić novinar Večernjeg lista iz Zagreba, dok je fra Mario Knezović citirao nekolicinu aforizama, te povukao paralelu kroz društveno-politička zbivanja među Hrvatima.

Autor knjiga Valentin Ćorić se predstavio nazočnim, te istakao da je malo negativnih kritika o onom što piše, jer kako kaže da ga sažaljevaju zbog toga što je bio uznik u Hagu. Zato ih je zamolio da to ne čine da se ima s kim svađati.

Istakao je da je bio karate trener i da ga je u Ljubuškom na jednom treningu dočekalo 300 članova, te da mu je to jedno od najljepših razdoblja u njegovom sportskom životu.

Rekao je da o ratu “ne može” govoriti, te da je puno pisao o tome i da želi promicati mir, a ne rat.

Zahvalio se svima koju su došli, a posebno je pozdravio obitelji poginulih branitelja, sve one koje je susretao tijekom rata, zapovjednike od Mostara, Gruda, Čapljine, Čitluka i Ljubuškog, bivše sportaše i njihovim roditeljima.

U glazbenom dijelu nastupili su Tamburaški orkestar Misericordia, Monija Jarak Mikulić, Broćanski bećari i Djevojačka skupina HKUD Didak.

O autoru:

Valentin Ćorić rođen je u Paoči u općini Čitluk 1956. godine. 1990-ih godina aktivno je bio uključen u politiku i obranu Hrvata u BiH za vrijeme agresije. 1993. godine postao je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

2004. godine Međunarodni sud u Haagu izdao je optužnicu za šest čelnika HR Herceg-Bosne, 29. studenog 2017. godine pravomoćnom presudom osuđen je na 16 godina zatvora, a početkom 2019. pušten je na slobodu poslije odsluženja dvije trećine kazne.