Naslovnica Crkva Hoće li se biskup Palić u ‘Hercegovačkom slučaju’ voditi riječima svećenika za...

Hoće li se biskup Palić u ‘Hercegovačkom slučaju’ voditi riječima svećenika za čiju dušu je predvodio misno slavlje?

Biskup Petar Palić ljetos je preuzeo dužnost biskupa dijela Mostarsko-duvanjske biskupije i trajnog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije.

 

Zašto dijela?
Zato što novi biskup još ne djeluje na području cijele biskupije.
Što se o njemu zasad može reći?
Da je otvoren za razgovore. Ruku na srce, još nije razgovarao s onima s kojima bi trebao da se Hercegovački slučaj, koji očito postoji, riješi, međutim sastanci s mnogim vjerskim dužnosnicima, zatim i političkim dužnosnicima, predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, premijerom HNŽ-a Nevenkom Hercegom, gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem pokazuju da je biskup zainteresiran za razgovor. Iako su mu u komentarima na jednom portalu zamjerili jer se “sastaje s političarima”, novi biskup se mora upoznati i s političkom situacijom Hrvata u BiH.

Prije nekoliko dana novi biskup predvodio je misno slavlje i molitvu za fra Vendelina Karačića, znamenitog franjevca čijem je prethodniku upravo on slao snažne poruke. Upozorio je fra Vendelin povodom 50 godina Hercegovačkog slučaja biskupa, ali i sve ostale na ravnodušnost, nemilosrđe, nedosljednost, ozakonjene poluistine i službene neistine, izostanak duhovne skrbi za “odlutale”, tvrdokornost, izostanak pokušaja nositelja vlasti i moći da se iznađe mogućnost za popravak žalosnog stanja, slijepa primjena slova zakona na štetu razbora, taktičnosti i ljubavi, negledanje naroda Božjega kao glavnine živoga tijela Mističnoga Krista…

Biskup Palić i ovih dana je o predaji određenih župa na upravu dijacezanskom biskupu govorio kao o odluci Svete Stolice. Zna dobro novi biskup da ljudi u Hercegovini nisu maloumni, nisu nerazboriti i nerazumni i da znaju da je to odluka Svete Stolice. Međutim, vide ti umni i razboriti Hercegovci koliko je promjena papa Franjo unio u Crkvu. I od novog biskupa očekuju da unosi promjene, a ne negativnosti kakve je fra Vendelin spominjao u svom pismu. Onima koje je njegov prethodnik odbacio, novi biskup citira neke “poslušne” franjevce. Međutim, ti umni i razboriti Hercegovci dobro znaju vrijednosti i takvih “poslušnih” franjevaca i ako ih se bude pitalo, većinu njih nikad ne bi pustili u župu zbog mlitavosti njihove vjere.

Ili da citiram jednog dijacezanskog svećenika koji je jednog franjevca, koji je napadao svoju braću, zalijepio riječima: – Da su takvi kao vi bili franjevci 1945., o fra Leu Petroviću i 65 subraće danas ne bismo ništa znali! Srećom, oni su bili heroji vjere, do kraja poslušni Uskrslom Kristu!

Stoga, novi biskup je osvježenje sam po sebi jer tko god je došao nakon 28 godina vladavine kakva je prije bila, osvježenje je. Međutim, on se ne treba trošiti na intervjue u kojima će ponavljati ono što nije dovelo do nikakvog rješenja kroz pola stoljeća. On se treba osvrnuti na ono zbog čega Hercegovina plače.

Dok se u svijetu zatvaraju crkve, progonjeni franjevci iz mučeničkih župa okupljaju vjernike čiji broj, unatoč svemu, raste. Ako je Papa mogao donijeti promjene u cijelu veliku Crkvu, onda i biskup može barem u dio male Hercegovine, a Vatikan će prihvatiti svaku njegovu odluku. Kao što je Papa Benedikt XVI odbio “kažnjene fratre” 2006. godine svesti na laički status, tako im današnji Papa Franjo može vratiti sva prava, kao i prava napaćenih franjevačkih župa koje su i kao takve sačuvale vjeru na ovom tvrdom kamenu.

Je li vrijeme da prestane, kako fra Vendelin piše, slijepa primjena slova zakona na štetu razbora, taktičnosti i ljubavi? Ili, ako još nije vrijeme neka se zakon ponovno analizira. Jer zakon koji je utemeljen na laži, a Romanis Pontificibus za koji je navedeno da je nastao kao dogovor biskupa, franjevaca i naroda uistinu je utemeljen na laži jer nikakvog dogovora nije bilo, onda se može razgovarati o preinakama zakona. Papa Franjo kao vrhovni poglavar Crkve bio bi najsretniji da se slučaj zatvori na radost naroda, stoga pozivati se na odluke Svete Stolice, u današnjem slučaju, nakon toliko uzaludno potrošenog vremena je bespotrebno i beskorisno.

Jer da su te odluke bile dogovorene, a kako je predstavljeno u onom vremenu kad ih se donosilo, slučaj bi odavno bio završen…

 

 

 

Čitatelj/Grude.com