Naslovnica Društvo Bosna i Hercegovina je puno više pred raspadom nego pred građanskim konceptom...

Bosna i Hercegovina je puno više pred raspadom nego pred građanskim konceptom uređenja

Danas je konačno postalo sasvim jasno da je Joe Biden novi predsjednik SAD-a a da Trump postaje bivši predsjednik sa dosta neizvjesnom budućnošću nakon novih prosvjeda njegovih pristalica pred Kongresom gdje je četvero ljudi izgubilo život.

No, to su sve američki problemi za koje vjerujemo da će se brzo smiriti i da će se vrlo brzo sve vratiti u jednu političku normalu kakva je vladala i prije predsjednika Trumpa.

Zanimljivo je kako bh politička javnost doživljava odlazak Trumpa i dolazak novog američkog predsjednika u kojeg jedan dio bh. građana (Muslimani) ima veliko povjerenje da će BiH pokrenuti baš u onom smjeru u kojem bi i oni sami voljeli da krene.

Ako uzmemo u obzir da se američki predsjednici mijenjaju svakih pet godina onda je jasno da ih se na čelu Amerike od bh nezavisnosti promijenilo pet, šest (u mandatima). Neki su bili republikanci a neki su bili izabrani iz redova demokrata. Niti jedan od njih nije prstom mrdnuo za BiH i posve su nevažni za povijest naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. No, ipak taj jedan dio bh javnosti vjeruje da će predsjednik Biden pokrenuti Bosnu i Hercegovinu u tom njihovom poželjnom smjeru pa se već neko vrijeme Biden slavi i vrlo je popularan u političkom Sarajevu. Današnjim potvrđivanjem pobjede u Kongresu, neki od domaćih sarajevskih medija već analiziraju prve Bidenove političke poteze te raspiruju maštu politički zavedenom Muslimanskom narodu o nekakvoj građanskoj koncepciji unutar BiH gdje bi oni dobili ekskluzivitet prisvojiti ovu nesretnu napaćenu i čini se zauvijek podijeljenu državu.

Naravno, tko se imalo razumije u politiku zna da će novi američki predsjednik kad je u pitanju BiH uraditi jedno veliko ništa, osim mogućih par nedorečenih i besmislenih rezolucija neće biti nikakvog pomaka niti u jednom smjeru. BiH ima tisuće unutarnjih problema koje će biti vrlo teško i gotovo nemoguće pokrenuti s mrtve točke a kamoli riješiti. Jednostavno u ovom trenutku se čini nemoguće da dođe do izbora u sljedećoj godini po nekom novom izbornom zakonu koji se ne bi kosio sa Ustavnim sudom FBiH a po starom naravno više ne mogu biti provedeni i oni koji ne bi išli na izbore po neustavnom zakonu imali bi pravnu zaštitu Ustavnog suda FBiH ali samim tim i međunarodnih sudova što dalje implicira vrlo tešku i složenu političku situaciju u budućnosti koja vrlo lako može dovesti do kraha države.

Vrlo jednostavno ako pratimo političku situaciju i izjave političkih aktera ove zemlje možemo zaključiti da je BiH pred svojevrsnim raspadom premda se jednom djelu bh javnosti podvaljuje da je zemlja pred građanskim konceptom uređenja što doista nema nikakvog smisla pričati i tvrditi, s obzirom na sadašnje političko stanje.

No, ne treba izbjegavati uvijek jasno i otvoreno govoriti da je upravo taj dio bh javnosti najveći krivac za ovakvo stanje u BiH. Svojatanjem države i pokazivanjem mišića preko Željka Komšića ali sada i novih prijetnji Bakira Izetbegovića kako će preuzeti Klub Hrvata u Domu naroda FBiH su nešto što BiH guraju prema neizbježnom raspadu a ne prema građanskom konceptu uređenja.

Vrlo su male i bezizgledne šanse da itko može slomiti hrvatsku i srpsku konstitutivnost u BiH, zato bi bilo dobro da političko Sarajevo što prije odbaci politiku koja nema izglede zaživjeti čak ni silom.