Naslovnica Politika Radončić: Ne vidim ništa loše u legalnom i legitimnom predstavljanju Hrvata

Radončić: Ne vidim ništa loše u legalnom i legitimnom predstavljanju Hrvata

”Ne možemo stalno optuživati Hrvate da su protiv BiH. Možemo govoriti da njih možda ima previše u odnosu na broj stanovnika, na određenim funkcijama, ali Schmidt je rekao ono što jeste – hrvatski korpus nije birao Komšića za svog člana Predsjedništva.

 

 

Hrvatski korpus je svoje glasove dao Čoviću. Sada je mudrost svih nas da nađemo rješenje koje će zadovoljiti i legitimnost i legalnost”, rekao je čelnik SBB-a.

Naveo je i kako Čović nije bio poznat kao čovjek koji daje eksplicitne i teške izjave.

”Najveći poznavatelj onoga što želi Čović je Izetbegović jer oni pregovaraju na zatvorenim sjednicama. Ono što Dodik i Čović govore ne smije buditi kod nas ni paniku ni strah. Mi se tih izjava ne bojimo.

Ne vidim ništa loše u legalnom i legitimnom predstavljanju Hrvata u Predsjedništvu BiH. I svi rade da se to dogodi.

Da Hrvati imaju taj komoditet, kao nacionalni korpus, da ih Bošnjaci ne majoriziraju. Neka i Komšić pobijedi hrvatskim glasovima, u čemu je problem?

Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva. Komšića smo birali tri puta i birali smo Izetbegovića i Džaferovića tri puta. I to je tzv. koncept građanskog predstavljanja koji Bošnjacima najviše odgovara, kao najmnogobrojnijem narodu u BiH.

Očigledno da mi kao Bošnjaci teško da možemo dobiti međunarodnu podršku za tu vrstu koncepta. Ljudi se boje da će Hrvati, kao najmalobrojniji narod, biti preglasani”, kaže Radončić.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL