Naslovnica Politika Otkazivanje posjete predsjednika Milanovića predstavlja ozbiljno upozorenje

Otkazivanje posjete predsjednika Milanovića predstavlja ozbiljno upozorenje

Hrvatski narodni sabor (HNS) iskazuje žaljenje zbog otkazane posjete predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

 

Hrvatska SOA obavijestila predsjednika Milanovića da njegov put u BiH nije siguran, morao bi proći kroz bošnjačka naselja gdje ima ekstremista.

 Izvor iz Obavještajno-sigurnosne agencije je rekao “kako je u igri bilo nešto veliko”.

Iz HNS-a je istaknuto da nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u Bosni i Hercegovini, razumiju ovakav potez.

-Naši prijatelji iz Republike Hrvatske svjesni su političkog konteksta unutarnje situacije, dodaje se u priopćenju.

HNS je pozvao sigurnosne institucije u BiH da se očituju o tome zbog kojih je razloga došlo do ovakve situacije.

-Najveća politička kriza u našoj državi doživljava kulminaciju koja se ogleda i na sigurnosni segment. Institucije BiH moraju pojačati nadzor sigurnosnog sektora na najveću razinu. Od istih očekujemo očitovanje zbog kojih razloga je došlo do ove situacije, priopćeno je iz HNS-a BIH.

Iz krovnog političkog tijela bh. Hrvata zaključuju da je ovakav primjer zadnji alarm za deblokadu svih procesa i prestanak govora mržnje i retorike sukoba koja se koristi u javnom prostoru.

Milanovićev današnji posjet Novoj Biloj otkazan iz sigurnosnih razloga

“Poštovani, 

Za danas najavljeni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” otkazuje se zbog sigurnosnih razloga. Odluka o otkazivanju posjeta temelji se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske.

Predsjednik Milanović izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu potporu i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, rekli su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

U javnosti se spekulira čak i kako se spremao atentat na hrvatskog predsjednika s obzirom na to da se po društvenim mrežama pisalo da “Milanovića treba dočekati onako kako je Vučić dočekan u Srebrenici”.

Milanović je namjeravao nazočiti obilježavanju 28. obljetnice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

 

Hercegovački portal