Naslovnica Politika Formiranje Vlade Federacije BiH bez Izetbegovićeve SDA

Formiranje Vlade Federacije BiH bez Izetbegovićeve SDA

Krenula diplomatska ofenziva na Nermina Nikšića? Cilj izbaciti SDA iz federalne vlasti.

 

 

Iako rezultati izbora nisu konačni, trendovi koji su prepoznatljivi na osnovu do sada prebrojanih glasova daju obrise budućeg omjera snaga u Parlamentu FBiH.

Jasno je da je SDA nominalni pobjednik, no problem ove stranke jest njezin koalicijski kapacitet kojeg je poraženi Bakir Izetbegović uništio.

Zbog toga su otvorene brojne mogućnosti za formiranje Vlade Federacije BiH, a čini se da je međunarodnoj zajednici posebno stalo da se upravo ovaj nivo što prije posloži – i to bez SDA.

Teren za brzo formiranje vlasti već je pripremio visoki predstavnik Christian Schmidt svojim izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, tako da nitko ne može blokirati formiranje vlasti.

Jasno je da je HDZ faktički nezaobilazan, a u postojećoj konstelaciji snaga, sljedeća stranka u koju se gleda je SDP.

Upravo od ove stranke se očekuje da će povući prve poteze, a prema informacijama Raporta iz diplomatskih izvora, predstavnici međunarodne zajednice već počeli vršiti pritisak na predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da preuzme inicijativu i krene u formiranje vlasti.

Poenta je da Nikšić okupi što širi blok koji bi mogao formirati vlast u Federaciji BiH. Zanimljivo je što je on to već najavio u intervjuu za Federalnu TV tako što je kazao da se radi na tome da se proširi koalicija Trojka koju čine još NiP i Naša stranka.

Ove tri stranke već bi trebale imati više glasova od SDA, a ako dođe do širenja koalicije, stvari bi trebale postati puno jednostavnije.

Upravo u tom pravcu navodno lobiraju i inzistiraju predstavnici međunarodne zajednice, a njen američki dio već je pokazao što misli o tome da SDA čini vlast i to time što su trenutnog premijera i Izetbegovićevog favorita za novi mandat Fadila Novalića stavili na crnu listu odnosno pod sankcije.

Hercegovački portal