Naslovnica Život VITEZ: Obilježava se 29. godišnjica zločina u Buhinim Kućama

VITEZ: Obilježava se 29. godišnjica zločina u Buhinim Kućama

U ponedjeljak 9. siječnja obilježava se 29. godišnjica zločina u Buhinim Kućama kod Viteza.

 

Svetom misom zadušnicom u ponedjeljak, 9. siječnja 2023. godine, u 11 sati, na groblju Topala, kod Viteza, bit će obilježena 29. godišnjica ratnog zločina Armije BiH u Buhinim Kućama kada je ubijeno je 26 civila i pripadnika HVO-a. Misi će prethoditi polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod križa na ulazu u groblje.

Protokol:

9,30 sati okupljanje na mjestu zločina- Buhine kuće

10,00 sati polazak kolone sjećanja

10,50 sati Polaganje cvijeća i paljenje svijeća

11,00 sati Misa zadušnica na groblju Topala.

9. siječanj 1994. godine ubraja se u najteže i najkrvavije dane u obrani Viteza, ali i cijele Lašvanske doline, kada su u ranim jutarnjim satima, pod okriljem maglovite i vrlo hladne noći, pripadnici elitnih postrojbi Armije BiH i MUP-a probile crte obrane Prve bojne Viteške brigade HVO-a, upali u viteško prigradsko naselje Buhine kuće i među vojnicima i civilima napravili pokolj.

Ubijeno je i masakrirano 26 vojnika i civila, a među njima je bilo žena i staraca. Slike ubijenih i masakriranih vojnika i civila čija su tijela ležala na otvorenom, kuća i gospodarskih objekata koji su gorjeli, obišle su cijeli svijet.

Ovim upadom presječena je prometnica Vitez – Busovača, a krajnji cilj postrojbi Armije BiH bio je spojiti se sa svojim snagama u Vraniskoj, udaljenoj od Buhinih Kuća manje od tisuću metara i tako Lašvansku dolinu presjeći na dva dijela te obranu tog područja dovesti u bezizlaznu situaciju. Da bi se u tomu i uspjelo istovremeno su na još nekoliko mjesta napali crte obrane Viteza, a posebno žestok napad bio je s južne strane općine, na naselje Sofa, nadomak gradskog središta. Na tom se području cijeli dan vodila žestoka borba, a zaustavljanje prodora vojske Armije BiH plaćeno je s još četiri poginula i petnaestak lakše i teže ranjenih pripadnika Viteške brigade HVO-a. U tim borbama poginuli su i istaknuti pripadnici HVO-a, članovi zapovjedništva Treće bojne Viteške brigade, Dragan Grabovac Galeša i Željko Matković.

U borbama za oslobađanje Buhinih Kuća poginulo je još 9 pripadnika HVO-a, a ranjeno ih je više desetaka.U završnim borbama za oslobođenje Buhinih Kuća, 14. veljače, teško je ranjen Josip Plavčić Đokac, zapovjednik III. satnije I. bojne „Viteške“ brigade HVO-a. Dan poslije, 15. veljače, preminuo je u Franjevačkoj crkvi – bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj.

U napadu na Buhine Kuće ranjeno je 35 Hrvata, od kojih je bilo osam civila, nestalo je 17 civila, a 13 žena iz tog sela odvedene su i zarobljene u logoru Armije BiH u susjednom Sivrinom selu. Na gradsko područje Viteza tog dana je od 5:30 sati do podneva ispaljeno više od 100 granata.

U ranu zoru 9. siječnja 1994. pripadnici Armije BiH masakrirali su i devet zarobljenih vojnika HVO-a, odnosno pripadnika PPN-a ”Munje Središnje Bosne” Travničke brigade HVO-a.

Vojnici HVO-a u Buhinim Kućama masakrirani su, a tijela njih devetorice, vezana žicom oko vrata i nogu s rukama na leđima. Sanacijom terena nakon vraćanja Buhinih Kuća pod kontrolu HVO-a identificirani su pripadnici HVO-ovih ”Munja”. Najmlađi vojnik imao je 19 godina, a najstariji 27 godina.