Naslovnica Politika Dodik: Pokušavam uvjeriti Hrvate da sa Srbima napuste institucije BiH

Dodik: Pokušavam uvjeriti Hrvate da sa Srbima napuste institucije BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) je izjavio da pokušava uvjeriti Hrvate da, kako je naveo, sa Srbima jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine.

 

Govoreći o odnosima sa Zapadom nakon donošenja entitetskog zakona o nepokretnoj imovini, istakao je da su stvari došle do zida. Prema njegovim riječima, ili će početi povlačenje stranaca iz Bosne i Hercegovine ili će oni ovdje uvesti svoje trupe. Smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može, kako je naveo, nešto i da izvuče.

“Ako sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost”, izjavio je Dodik za srbijanski list “Politika”.

Poručio je da RS odbija da živi, kako je rekao, u neustavnoj Bosni i Hercegovini.

“Da ne otkrivam sve detalje, reći ću dio. Bosna i Hercegovina će funkcionirati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam da uvjerim Hrvate da jednokratno napustimo institucije Bosne i Hercegovine”, naglasio je Dodik.

Upitao se šta će se dogoditi kada se svi iz RS-a vrate u institucije ovog entiteta.

“Mislite li da ne radimo na tome? Radimo i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država. Nemojte nas gurati u ćošak. Ne sabijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti”, rekao je.

Poručio je Sjedinjenim Američkim Državama da neće određivati kako će se ovdje stvari rješavati. Bosnu i Hercegovinu je nazvao kolonijom i sebe je predstavio kao vođom antikolonijalne pobune. Bošnjake je pozvao da mu se pridruže u toj pobuni.

Hercegovački portal