Naslovnica Društvo Središnjim skupom obilježena 32. obljetnica “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine”

Središnjim skupom obilježena 32. obljetnica “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine”

Punih 32. godine na današnji datum prenosimo novim naraštajima i podsjećamo sve nas da su Lipanjske zore 92 godine bili dani zajedništva hrvatskog naroda, dani istinskog junaštva, hrabrosti i žrtvovanja naših branitelja da oslobode dolinu Neretve i sve postavljene ciljeve.

 

 

Iako su bili u naoružanju daleko slabiji s velikim moralom i neupitnim motivom postali su osloboditelji, postali su POBJEDNICI, poruke su s kojima je započelo obilježavanje 32. obljetnice vojno oslobodilačke akcije “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine” u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca.

Nakon služenja Svete mise za poginule hrvatske branitelje u Ševaš njivama, u Počitelju je ispred Spomen obilježja danas upriličen Središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima.

“Lipanjske zore hrvatske Hercegovine” akcija je kojom je potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara.

Samom oslobodilačkom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana.

Vijence su ispod Spomen obilježja u Počitelju položila i svijeće zapalila predstavnici braniteljskih udruga Domovinskog rata s područja grada Čapljine zajedno sa zakonodavnom i izvršnom vlasti grada Čapljine predvođeni gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora uz tonove puhačkog orkestra HKUD ”Seljačka sloga” Trebižat, te izaslanstvo hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić u svome govoru također se osvrnuo na događaje iz lipnja 1992. godine te istaknuo važnost jedinstva iz tog vremena koje nam je neophodno i u vremenu kojeg živimo, prenosi  Đaka city .

7. lipnja je središnji događaj obljetnice te će se također u popodnevnim satima točnije u 20:00 h odati počast hrvatskom braniteljima na spomen obilježju u Čeljevu.

Hercegovački portal