Naslovnica Društvo Na današnji dan 1993. godine tzv. Armija RBiH je napala Mostar

Na današnji dan 1993. godine tzv. Armija RBiH je napala Mostar

 Na današnji dan 1993. godine tzv. Armija RBiH je napala Mostar i svoje bivše suborce iz HVO-a.

 

Na današnji dan, 30. lipnja 1993. godine snage tzv. Armije BiH napale su naselje Bijelo polje kod Mostar, a udarnička grupa napada bili su Bošnjaci, tadašnji Muslimani, pripadnici HVO-a koji su preko noći izdali suborce Hrvate i okrenuli oružje protiv njih.

Podmukla izdaja!

Izdaja i napad pripadnika HVO-a bošnjačko-muslimanske nacionalnosti 30. lipnja 1993. smatra se napadom tzv. Armije BiH na Mostar. Tog su kobnog 30. lipnja 1993. godine Bošnjaci-muslimani u uniformama HVO-a napali svoje suborce i selo Bijelo polje te ubili nekoliko bojovnika HVO-a i hrvatskih civila.

Bila je to klasična izdaja, odnosno, dobro pripremljen scenarij u Glavnom stožeru tzv. Armije BiH kako bi se “oslobodio” Mostar, a i kompletna dolina Neretve, o čemu svjedoče i kasnije izdaje u Stocu, točnije, Dubravskoj visoravni.

U Bijelom polju su tada osnovani logori za Hrvate: jedan od njih je bio u zgradi osnovne škole u Bijelom polju, a preostalo hrvatsko stanovništvo se spasilo uglavnom bijegom preko Neretve u naselje Vojno.

Osim zločina nad zarobljenim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civila, tog su dana, 1993. protjerani i Hrvati iz istočnog Mostara, dok je, podsjetimo u jeku agresije tzv. Armije BiH na Mostar, u zapadnom dijelu Mostara koji je bio pod kontrolom HVO-a živjelo čak 8 tisuća Bošnjaka. Nadljudskim naporima Mostar je obranjen od muslimanske agresije zahvaljujući bojovnicima HVO-a.

Piše: Hrvati Herceg-Bosne

Hercegovački portal